A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Magyarországon 2,7 millió családi ház van, és több mint ötödüknél előfordul beázás, penészedés, vagy pedig a tetőről hullik a cserép. Bár a helyzet jobb, mint hat-hét éve, Európában ezzel az aránnyal továbbra is az öt legrosszabb helyzetű ország között vagyunk.

Az elmúlt hetekben megugrott a felújítások száma Magyarországon, ami nem véletlen: a rezsicsökkentés módosításával sokan az eddigi villany és gázszámlájuk többszörösét lesznek kénytelenek kifizetni. Azonban nem csak a rossz, vagy egyáltalán nem létező szigetelések és az elavult nyílászáról a probléma:

a magyar otthonoknak több mint 20 százaléka küzd beázással, penészedéssel vagy rossz tetőszerkezettel.
Ezzel pedig Európában az ötödik legrosszabb helyzetbe kerültünk, még úgy is, hogy jelentősen kevesebb hasonló problémával találkozni most, mint 6-7 évvel ezelőtt — írja a Pénzcentrum.

A lakások ilyen szempontból a legrosszabb állapotban Cipruson vannak, ahol az otthonok 39,1 százalékánál jelentkezett beázás, penész vagy egyéb hasonló probléma. Ciprust szorosan követi Törökország, ahol a lakóingatlanok 34,7 százalékánál jelentkeztek a fenti problémák. A harmadik helyet Portugália szerezte meg: itt az ingatlanok 25,2 százaléka küzd a beázással, elhanyagolt tetővel vagy a penésszel. A negyedik, azaz Szlovénia nem sokkal teljesített ezen a téren nálunk rosszabbul, miután itt az emberek 20,8 százaléka tapasztalta otthonában ezeket a gondokat.

A legjobb állapotban az otthonok Finnországban vannak, itt mindössze az ingatlanok 4,5 százaléka küzd penészedéssel, rossz tetővel és vizesedéssel. Szlovákia is jól áll ilyen téren: szomszédunknál 4,9 százalék az aránya a korszerűsítésre szoruló otthonoknak.

Elhanyagolt otthonok
Egy korábbi felmérés szerint 2020-ban a családi házak és a tíz lakosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a panelházak 55 százalékának. Azonban a fennmaradó ingatlanok esetében sem beszélhetünk megfelelő mennyiségű hőszigetelésről, ugyanis sokakat csak részben sikerült energetikailag korszerűsíteni, ami miatt sokkal könnyebben alakulhat ki penész az otthonokban.

“Magyarországon kb. 2,7 millió családi ház van, ennek 5-8 százalékát egyértelműen bontani kellene, már nem lenne szabad rákölteni egy fillért sem.
A 2,7 millió ház 10-15 százalékára azt mondanám, hogy energetikailag elér egy DD vagy CC kategóriát (Energetikai minőség szerinti besorolás), ami egész jó a magyarországi átlaghoz képest  – mondta a Pénzcentrumnak Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke, aki szerint körülbelül 1,7-1,8 millió ház lehet Magyarországon, amit komplexen fel kéne újítani.

Általában a részfelújítások akkor történtek meg, amikor egy-egy kormányzati program elindult, vagy valamilyen kedvező finanszírozási forrás jelent meg a piacon, amire a tulajdonos felkapta a fejét és azt mondta, hogy akkor ő melléteszi a maradék összeget. Ellenben aki előre gondolkodott, a szükséges anyagi forrásai is megvoltak, és komolyan végiggondolta, hogy milyen lehetőségei vannak, ő mostanra kvázi minimalizálni tudta az energiafogyasztását – mondta a szakértő, aki szerint ennek a fő oka nem a pénzhiány, hanem az energiatudatos gondolkodás hiánya.

Nyitókép: Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás