A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Több tízezer afrikai elefánt életét fenyegeti egy Afrikában újonnan felfedezett olajmező tervezett megművelése. A Namíbia és Botswana területeire kiterjedő olajipari munkálatok káros hatással lennének a régió ökoszisztémájára, és a helyi közösségekre is.

A régióban 130 ezer elefánt él. Az elmúlt egy évben egyre több egyed pusztult el ismeretlen okokból, a tudósok arra gyanakodnak, hogy a víztározókban eddig ismeretlen algafajták szaporodtak el a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Az olajmező forrásainak kitermelését a ReconAfrica nevű kanadai olaj- és gázipari vállalat tervezgeti. A namíbiai kormány egyenlőre csak a terület feltárására adott engedélyt a kitermelésre nem, ugyanakkor úgy vélik, hogy az olajkutak nem „környezeti szempontból érzékeny” területeket feküdnének. A ReconAfrica becslései szerint a kitermelhető olajkészlet 60 és 120 milliárd hordó között lehet, ami dollármilliókat jelentene a helyi gazdaság számára – írta a Guardian.

Azonban a tudósok, a környezetvédők és a helyi közösségek szerint a projekt veszélyeztetheti a vízellátást, illetve a botswanai Okavango-deltát, amely egy hatalmas érintetlen pusztaság és a világörökség része. Nnimmo Bassey, a Föld Anya Egészségéért Alapítvány igazgatója és az Oilwatch Africa elnöke szerint már a feltárási munkálatok is veszélyt jelentenek az elefántokra, miután az olajat kereső műszerek rezgései megzavarhatják az állatokat. Ebből kifolyólag megszaporodhatnak az elefántok és az emberek közti összetűzések. Via telex.

Nyitókép: elefántcsorda a botswanai Okavango-delta vizes élőhelyén fotó: Frans Lanting / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek