A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace a Clean Air Task Force segítségével újra megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A helyszínek többségénél kimutatható volt, hogy a gázt a légkörbe engedték, és szivárgást is találtak. Ennek a környezeti és a gazdasági kára is súlyos, ezért a Greenpeace azt követeli, hogy legkésőbb 2035-ig szabaduljunk meg a klímagyilkos földgáztól.

A hazai földgázrendszerből „hálózati veszteség”-ként távozó mennyiség az elmúlt évek adatai alapján átszámítva évi 90-100 millió m³ között alakult. Ez mintegy 55 000 magyar háztartás átlagos éves felhasználásának felel meg, az értéke pedig (a 2022. őszén jellemző, 200 EUR/MWh-s földgázár és 400 HUF/EUR árfolyam mellett) elérheti a 85 milliárd forintot.

„Megdöbbentő, hogy hiába az ökológiai- és klímaválság, az elszabadult gázárak, a függőség, a megrendült energiabiztonság, a földgázipar továbbra is normálisnak tekinti és nyugodtan folytatja az éghajlat károsítását a földgáz légkörbe eregetésével. Ennek véget kell vetni, mihamarabb meg kell szabadulni a klímagyilkos földgáztól, és hatékony és takarékos energiafelhasználás mellett, a megújulókra kell átállni” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A földgáz mára az egyik legfontosabb klímapusztító energiahordozóvá lépett elő, a metán szivárgása pedig a tapasztalatok szerint elkerülhetetlen a kitermeléstől a felhasználásig terjedő láncon. Ezért a Greenpeace azt követeli, hogy legkésőbb 2035-ig hagyjunk fel a földgáz használatával. A szervezet azt is szeretné, hogy a földgáz-infrastruktúrába már legfeljebb azért fektessenek be, hogy mérsékelhetőek legyenek a szivárgások, és ezáltal csökkenjen a kibocsátás is.

Ennek érdekében azt várják a magyar kormánytól, támogassa az Európai Parlament által május 9-én elfogadott, a metánkibocsátások szabályozására vonatkozó javaslatcsomagját, akár szigorúbb határidők és feltételek kikötésével. A javaslat 2025 végétől megtiltaná a metán szándékos kibocsátását és a fáklyázást. Szigorú, folyamatos vizsgálati és karbantartási programot írna elő a nem szándékolt szivárgások csökkentésére. Ez azt jelenti például, hogy a Greenpeace által bemutatott szivárgáshoz hasonló szivárgásokat a felfedezéstől számított legkésőbb 5 napon belül meg kellene szünteti. Emellett az EP javaslata kötelező, a metán kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célérték kitűzését várja az Európai Bizottságtól, illetve a tagállamoktól.

Szivárog a metán a szanki gázüzem kéményén keresztül. fotó: Théophile Humann-Guilleminot, CATF

A Greenpeace emlékeztetett rá, hogy a földgázt döntően alkotó metán 20 éves időtávon mintegy nyolcvanszor súlyosabb felmelegítő hatással rendelkezik a szén-dioxidnál. A felmelegedésben már mintegy 30%-os a metán részesedése, ezért elemi környezeti érdek, hogy csökkentsék az elszivárgások során, illetve a „normál üzeminek” tekintett kibocsátási gyakorlat alatt a légkörbe távozó metán mennyiségét.

A vizsgálat során a Greenpeace a CATF FLIR GF320 kameráját használta, a vizsgálatot Théophile Humann-Guilleminot, a CATF kampánymenedzsere végezte. A vizsgálat időpontja: 2023. április 18-22.

A helyszínek listája: MFGT Zrt., Zsanai gáztároló; MOL NyRt. Szank Gázüzem, MOL Nyrt. Szt-7 Olajgyűjtő Állomás, Algyő; Földgázszállító Zrt. Vecsési Területi Központ; FGSZ Zrt. Hajdúszoboszlói Kompresszorállomás; MFGT Zrt. Hajdúszoboszlói Földalatti Gáztároló, Déli telephely

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek