Hirdetés

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna az elmúlt napokban. Az erdőgazdaságok 1500 fővel és 100 munkagéppel vesznek részt a védekezésben.

A legnagyobb egybefüggő, víz alá került tömb a gemenci erdő, de több ezer hektár állami erdő van víz alatt a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, vagy éppen a solti Duna-szakaszon. Nem kíméli az áradás a magántulajdonban lévő erdőket sem, csak a Mosoni-Duna hullámterében további több ezer hektár magánerdő van víz alatt.

Az erdőgazdaságok ennek megfelelően nagy erőkkel vesznek részt az árvízi védekezésben. A múlt hét közepe óta mintegy 1500 erdészeti dolgozó segít a gátakon. A legnagyobb erőket, társaságonként több száz embert, a Duna melletti erdészetek mozgósították, mint a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Gemenc Zrt.
Nemcsak az elöntéssel közvetlenül érintett erdőgazdaságok szakemberei dolgoznak folyamatosan, hanem a távolabbi székhelyű erdészetek is küldik a segítséget. A múlt hét végén legkritikusabb győri térségbe érkeztek a veszprémi HM VERGA Zrt. dolgozói, Almásfűzitő és Esztergom környékén dolgoztak a tatabányai Vértesi Erdő Zrt. munkatársai, de érkeztek erdészek a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-től, Székesfehérvárról a VADEX Mezőföldi Zrt-től, vagy a Tamási székhelyű Gyulaj Zrt-től is. A Duna alsó folyása melletti területek védelmén dolgozik az Egererdő Zrt. 60 dolgozója, az Északerdő Zrt. 25 munkatársa, további segítségre pedig még készenlétben vannak a somogyi SEFAG Zrt,. a Mecsekerdő Zrt., de még a távoli Nyírerdő és Zalaerdő Zrt. dolgozói is.

A védekezésben az erdőgazdaságok mintegy 100 terepjárója és egyéb munkagépei vettek eddig részt, amelyek a közvetlen gátépítési munkák mellett a katasztrófavédelemben résztvevők ellátásban nyújtanak hasznos segítséget. Vizet, élelmet, mobil WC-ket szállítanak a töltésekhez, de több helyen – például a Dunakanyarban – a települések, közintézmények élelmiszer- és vízellátásában, az orvosok szállításában, a posta működésében nyújtanak segítséget az erdőgazdaságok terepjárói. Pilismarót és Dömös községeket napok óta csak a megnyitott erdészeti úton lehet megközelíteni, melynek jelentős, napi 500 gépjármű körüli forgalmát is a helyi rendőrök segítségével az erdőgazdálkodó szervezi.

Az elöntött erdőterületen a legveszélyeztetettebb az a mintegy 2000 hektárnyi fiatal erdő, amelyeket helyenként több méter magas víz borít. A fiatal csemeték nemcsak megdőlhetnek a víz nyomása következtében, hanem több helyen az iszapborítás is fenyegeti őket. Az idősebb erdőállományok esetében is nagy kérdés, hogy mennyi ideig tart az elárasztás, hiszen a több hétig tartó vízborítást már a nagyobb fák is megsínylik. Különösen nagy gond az árhullám visszavonulásakor a mélyedésekben visszamaradó ún. pangó víz, melyben oxigén utánpótlás nélkül az árvízi veszély elmúltával is még sok fa elpusztulhat.

Az erdőállományok mellett külön problémát jelent az erdőgazdálkodáshoz tartozó egyéb területek elöntése, így például a KEFAG Zrt. solti csemetekertjében, ahol mintegy 42 hektárnyi, csemetenevelést szolgáló terület van veszélyben, amit töltéserősítésekkel próbálnak a szakemberek megmenteni. A Gemenc Zrt. számára a világhírű vadállomány ellátásában jelent majd gondot a mintegy 400 hektárnyi vadföld és mezőgazdasági terület elöntése.
Próbára teszi a magas vízállás az erdei infrastruktúrát is. Víz alatt van több száz kilométer erdészeti út, károsodnak az ártéri erdőfelújításokat védő kerítések. Nagymaroson elöntötte a Duna az Ipoly Erdő Zrt. erdészetének alsó szintjét. Gemencen teljes hosszában víz alá került, ezért napok óta nem közlekedik az erdei kisvasút.

Kapcsolódó anyagok:

Víz alatt a Veránka-sziget

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás