A rovat kizárólagos támogatója

Győr környéki környezetvédelem: Belvárosi favédelem: az elbukott győri ifjúsági ház fájától a hős fa mozgalomig. Pápateszér a Reflex Egyesület ökológiai központja: örökerdő, erdei iskola, és közösségi lovaspálya. Kajárpéc: a vízirevütől az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díjáig. Tényő: esőkert kezdemények. Mai podcastunk vendége: Lajtmann Csaba építészmérnök, környezetvédő.

Tudják, hogy mi köti össze Pápateszért, Tényőt, és Kajárpécet? Már ha egyáltalán hallották e három település nevét? De feltehetnénk úgy is a kérdést, hogy ki köti össze Pápateszért, Tényőt, és Kajárpécet? A válasz egyértelmű, ha meghallgatják Sarkadi Péter mai beszélgetőtársát, aki nem más mint Lajtmann Csaba építészmérnök, környezetvédő. Vele látogatunk el Győrbe, hiszen Csaba az itt székelő Reflex Környezetvédő Egyesület  programvezetője.

Kiderül, hogy hogyan kapcsolódott a polgári szolgálatosság a zöld aktivizmushoz, hogy hogyan csöppent bele középiskolásként az egyik első nagy vidéki zöld szervezet munkájába, hogy milyen úttörő demonstrációik voltak a Győrön átzúduló gépjárműforgalom ellen (pl. papírzacskóban tiszta levegőt osztottak), hogy miért pusztult el a győri ifjúsági ház fástól, és mi az új hős fa táblás akciójuk lényege. De szólunk arról is, hogy miért szorul vissza az elsőként Győrben bevezetett szelektív hulladékgyűjtés, hogy mennyire zöld város az audis Arrabona – hogy miért fontosak a városi zöldfelületek (városi fák és városi erdő), a beporzóvédelem, a vízvisszatartás, és az esőkertek a vizek városában is.

Emellett ellátogatunk a Magas-Bakony lábához Pápateszérre, ahol egy örökerdőt hoznak létre a helyi önkéntesekkel a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség programjaként. Itt működik a Reflex Környezetvédő  Egyesület ökológiai központja, ami erdei iskola is, emellett a faluban a helyi plébános közösségi lovaglást szervez a közösségi lovaspályán.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség tízéves szülinapja Héderváron a Boldogasszony kápolna mellett az ország legidősebb fájával az Árpád fa vagy Árpád tölgy árnyékában.

Emellett ellátogatunk Sokoró lankái közé, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet határára Tényőre, ahol 19 éve Lajtmann Csaba családjával él: a mozgalomból megismert feleségével, és két lányával: Rózsa Tündérrel, és Borókával.

Utolsó állomásunk a szomszédos Kajárpéc, mely kistelepülés elnyerte 2021-ben a magyar települések közül az Európai Klímaszövetség Climate Star (Klíma Sztár) díját, mellyel a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket, tevékenységeket díjazza immár kilencedszer az 1800 európai település hálózata. Bemutatjuk a Győr melletti község az élmény- és értékalapú szemléletformáló tevékenységekért valamint a települési zöldfelületek megóvásáért és fejlesztéséért tett erőfeszítéseit. De az is kiderül, hogy miben más, ill. hogyan működben együtt a Klímabarát Települések Szövetségével. Emellett bemutatjuk a Kajárpéci vizirevü társulatot is – mely sajátos humorával igyekszik a kicsiket és a nagyokat zöldíteni: Néhány előadásuk:  Dzsungel könnye, Többet ésszel, mint láncfűrésszel, Szemét szabadulószoba, Üvegház hatás-vadászat, és az  Ökológiai Meztéllábnyom, melyet itt nézhet meg.

Végezetül a civil zöldekről is szólunk, miután Csaba közel 30 éve aktívan részt vesz a Zöld szervezetek országos találkozóin is, melynek 30. OT-jét idén  aug. 27 – 29 között Keszthelyen szervezik. Öregszik a zöld civil mozgalom? Hogyan lehet a fiatalokat bevonzani?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás