A rovat kizárólagos támogatója

A természetvédelmi érdekek érvényesítését tekintve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyoni körébe tartozó, Natura 2000 védettséget élvező földrészletek értékesítése nem hoz változást, mert ezen területek tulajdonostól függetlenül többszörös védelemben részesülnek.

Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy Natura 2000 területen csak a Natura 2000 terület fenntartási céljainak elérését nem veszélyeztető tevékenység folytatható. A jogszabályi előírások betartásán túl a mindenkori tulajdonosnak a természetvédelmi hatóság engedélyére van szüksége számos tevékenység végzéséhez. A természetvédelmi elvárások betartását számos önkéntes támogatási program ösztönzi (ezek közül a legjelentősebb az agrár-környezetgazdálkodási program), melynek alapján a Natura 2000 céljainak megfelelő gazdálkodás anyagilag is motivált. Az abban részt vevőknek tehát nem áll érdekében a természetvédelmi érdekkel szemben cselekedni.

Az új európai uniós költségvetési időszakra kialakított Vidékfejlesztési Programban az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseken belül olyan túzokvédelmi előíráscsomagot alakítottunk ki, amely a korábbinál jobban lefedi a hazai túzokállomány tényleges előfordulási területeit, ezen túl a túzokvédelem szempontjából a korábbinál részletesebb, szakmailag megalapozottabb előírásokat tartalmaz. Az érintett adás-vételi szerződések a szükséges természetvédelmi előírások rögzítésével jelentenek további garanciákat a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek kedvező természeti állapotának megőrzésében.

Amennyiben az eladáskor rögzített előírásokat az új tulajdonos nem tartja be, az államnak visszavásárlási joga keletkezik. A fentieken túl a Natura 2000 területeket tulajdonviszonyoktól függetlenül folyamatosan ellenőrzi a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, valamint az illetékes hatóságok, amelyek jogsértés esetén szankciókat (pl. bírság) szabnak ki, vagy eseti korlátozás elrendelését kezdeményezik a természetvédelmi hatóságnál.

Nagy Dénesnek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársának sajtóban megjelent állításával szemben a Földművelésügyi Minisztérium prioritásként kezeli a gazdálkodók tájékoztatását. Az Egyesülettel közösen gyűjtjük és cseréljük egymás közt a védett madárfajokra vonatkozó adatokat, az együttműködésről írásos megállapodást írtunk alá, valamint közösen jelentettünk meg olyan kiadványokat, mint a Terepi Madárhatározó Gazdálkodóknak, amely kifejezetten a gazdálkodók tájékoztatását segíti a hazai védett madárfajok tekintetében. Az együttműködési megállapodáson túl a Földművelésügyi Minisztérium az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamennyi írásos megkeresésére választ adott – áll a minisztérium Sajtóirodájának közleményében.

Nehezebb lesz védeni az állatokat és növényeket a földek eladásakor

A Natura 2000 védettség alá eső területek magántulajdonba adása veszélyeztetheti a természetvédelem érdekeit, ezért aggályosnak tartjuk a Natura 2000 hálózathoz tartozó területek eladását – áll abban a nyílt levélben, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi (MME) Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetségével és a WWF Magyarországgal közösen küldött el még októberben Fazekas Sándor agrárminiszternek. „Azóta eltelt némi idő, érdemi választ nem kaptunk, de az árverések folytatódnak – mondta a Mediaworks megyei lapjainak Nagy Dénes, az MME munkatársa. – Például a Kiskunság esetén aránylag sok olyan területet szeretnének eladni, ahol a túzok állomány erősödni, terjeszkedni tudna. Ezek a földek a túzok megvédése szempontjából kulcsfontosságú területek lennének.”

 

Hogy miért bír szimbolikus jelentőséggel a túzok megvédése, amely az MME logójában is szerepel?

A szakember szerint a túzok ernyőfaj, ami azt jelenti, hogy ha a túzok védelméről tudnak gondoskodni, akkor ott nagyon sok egyéb faj védelme is megoldott lesz.  Természetvédelmi szempontból az MME szerint eddig viszonylag jól működött a rendszer. „Abban a pillanatban, hogy ezeket a területeket magánkézbe adják, sokkal nehezebb helyzetbe kerül a természetvédelem ügye is. Haszonbérleti szerződésben meghatározott feltételek a túzok védelmében nagyobb garanciát jelentenének, mint a magánkézben lévő Natura 2000 szántóföldekre érvényes, nem túl erős szabályok – magyarázta Nagy. – Mi igyekszünk ezt a témát napirenden tartani, bízva abban, hogy földművelési tárca meghozza a megfelelő lépéseket. Bízunk abban, hogy a természetvédelem érvei összeegyeztethetők más érdekekkel, mert a jövőről szólnak.”

A természetvédelmi szakembereknek nemcsak az illetékes tárcákat kell meggyőzni, hogy megvédjék a Natura 2000 területeket. „Informálnunk kell a gazdálkodókat arról, hogy olyan madárbarát módszereket alkalmazzanak szántóföldi művelésben, ami például a túzok megőrzéséért sokat tud tenni – hangoztatja a Natura 2000 szakértő. – Meg kell tudnunk győzni a gazdálkodókat arról, hogy ha például vállalja a túzokos agrárkörnyezetvédelmi programot, akkor az a kompenzációs kifizetések mellett termékeinek is ad egy minőségi biztosítást.

A túzok jelenléte egy területen úgy is értelmezhető, hogy ott olyan minőségű ökológiai rendszer van, ami az ember és az ember által végzett gazdálkodás szempontjából is előnyös. Azokon a területeken, ahol túzok él, jobb minőségű lehet az élelmiszer, hiszen ehhez az ökológiai feltételek kedvezőbbek. Ilyen termékek népszerűsítését támogatja a Nemzeti Parki Védjegy. (vg.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás