Hirdetés

12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével olyan fejlesztés valósulhat meg, melynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című, KEHOP- európai uniós projektet. A beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében. A fejlesztés további célja az árvízvédekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása.

A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti.

Hármas-Körös bal partja töltésfejlesztés   kép: ATIVIZIG

A beruházásnak négy fő eleme van: árvízkapu épül a Dongéri és a Sámson-Apátfalvi – főcsatornán, valamint töltésfejlesztés valósul meg a Hármas-Körös bal partján (képünkön), és a Tisza folyó bal partján összesen mintegy 9,7 kilométer hosszon. A projekt megvalósítása során mobil szivattyútelepek, burkolt üzemi utak létesítésére, zsilipek, gátőrtelepek rekonstrukciójára is sor kerül, valamint elbontják a korábban meghibásodott Mindszent I. szivattyútelepet, s ezzel egy időben felújítják, fejlesztik a Mindszent II-es szivattyútelepet.( cikk eleji kisképen)

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő, bruttó 12 milliárd forintos támogatásból valósul meg, melynek befejezése 2019 őszére várható.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás