A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az orosz hatóságok vizsgálják, hogy éhen halt-e az a 141 fóka, amelyek tetemét egy héz óta mosta partra a víz a dél-szibériai Bajkál-tónál. Az irkutszki regionális hatóságok közleménye szerint az elhullott állatok többsége vemhes nőstény volt.

A bajkáli fóka vagy nerpa (Pusa sibirica) kizárólag a Bajkál-tónál honos és egyedszáma nagyjából 130 ezerre tehető. A mongol határ szomszédságában, Moszkvától 4200 kilométerre keletre fekvő Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvízkészletének 20 százalékát teszi ki.
A területen 1500 olyan növény- és állatfaj él, amely kizárólag itt őshonos. A helyi szakemberek szerint az állatok tömeges pusztulásának egyik legvalószínűbb oka a táplálékhiány, amely a nerpák számának növekedésével van összefüggésben.

Mint fogalmaztak: az elhullott állatok mindegyike éhezett. Nem volt táplálék a gyomrukban". A hatóságok kizárták a járvány lehetőségét, és a laboratóriumi vizsgálatokból nem derült ki, hogy mi végezhetett az állatokkal. A nerpa a Bajkál-tó egyetlen emlőse. Az állatok száma azután indult növekedésnek, hogy 2009-ben betiltották a vadászatukat.

A szakemberek egy része szerint azonban engedélyezni kellene a fókák korlátozott vadászatát az egyre növekvő populáció kordában tartása érdekében.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek