Hirdetés
Forrás: mme.hu

Hétmillió forintos kárt okoztak a harkányi homokbányában fészkelő több tucatnyi gyurgyalag kiirtásával azok a természetrongálók, akik faágakkal betömködték az üregek kijáratát.

Mintegy 70 gyurgyalagot pusztítottak el ismeretlenek a harkányi homokbányában. A partfalba vájt, tojásokkal teli üregeket leveles faágakkal tömték be. Az MME Baranya Megyei Csoportja azonnal feljelentést tett az ügyben, a nyomozás jelenleg is folyik.

A rendőrséggel közös helyszínelés során kiderült, hogy az elkövető 15 üreget zárt el, amelyből valószínűleg 10 lakott volt. A bűncselekmény akkor történt amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért az üregekben tartózkodó szülőmadarak is elpusztultak. A bányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok. A művelés felhagyásakor, a terület rekultivációja során a bányatulajdonos a helyi csoport kérésére hagyott meg egy partfalszakaszt annak érdekében, hogy a madarak fészkelési lehetőségei ne szűnjenek meg. A legtöbb gyurgyalag – 23 pár – 1999-ben költött itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület májusban lezárult internetes szavazásán a gyurgyalag kapta a legtöbb szavazatot, így ez a madár lett a 2013-as év madara, aminek védelmével kiemelten foglakozik majd az egyesület. Az egyesület Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) országos felmérési programjának adatai alapján a gyurgyalag hazai állománya az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökkenő tendenciát mutat, számuk jelenleg 15000-25000 párra tehető.

elpusztíott gyurgyalag  fotó: Bank Lászlóelpusztított gyurgyalag fotó: Bank László
A képen jól látszik, hogy az egyik betömött üreg mellett egy szűk járaton keresztül próbált szabadulni a madár, sikertelenül.

A gyurgyalag az az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29 cm, szárnyfesztávolsága 36-40 cm. A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában, a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti. Speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás