A rovat kizárólagos támogatója

Létszámleépítés és bércsökkentés fenyegeti a regionális vízművek dolgozóit, miután a rezsicsökkentés és közműadó veszteségessé tette ezeket az állami cégeket. Ha az amortizációra nem jut több pénz, akkor pár év múlva a vízszolgáltatás összeomolhat.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) érdekképviselete sztrájkbizottságot hoz létre, válaszul a tervezett létszámleépítésre – tájékoztatta a Népszabadság tudósítóját Pintér Lajos, a cég szakszervezetének titkára. Elmondta, hogy az öt regionális vízműben tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tanulmányt készített arról, hogyan lehet megszüntetni ezeknek a társaságoknak a veszteségességét.

A tanulmány – amely pár napja olvasható az MNV honlapján – tízszázalékos leépítést vagy bércsökkentést javasol. A tervezetről a fejlesztési tárca dönt, ezért Pintér Lajos beszélt az ügyben illetékes államtitkár-helyettessel. Ő úgy nyilatkozott, hogy az MNV tanulmányát előterjesztésre alkalmatlannak látja, ám az érdekképviseleti vezetőket ez a válasz nem nyugtatta meg – ezért a sztrájkkészültség. Várható, hogy a másik négy regionális vízmű is hasonlóan dönt, mert e cégek szakszervezeti vezetői egységesen elutasítják a leépítésről szóló elképzeléseket. Az öt térségi vízmű közül a DRV a legnagyobb, a 2200 dolgozót foglalkoztató cég hat megye 400 településén 730 ezer fogyasztót lát el egészséges ivóvízzel. A 26milliárd árbevételű DRV vesztesége kétmilliárd forint, ezt az állam kiegyenlíti.

A veszteség részben a rezsicsökkentésből ered, részben abból, hogy az Orbán-kormány a közműcégeket megadóztatta a hálózatuk hossza után.

Pintér Lajos megemlítette, hogy ezt az adót elsősorban azért találta ki a politikai vezetés, hogy csökkentse a magánkézben lévő közművállalkozások nyereségét, és arra szorítsa a külföldi tulajdonosokat, adják fel ezt a piacot, és hagyják, hogy a közműcégeket az állam és az önkormányzatok olcsón megvegyék. Ezzel a szándékkal a DRV dolgozói egyetértenek, azt viszont aggódva figyelik, hogy a közműadó és a rezsicsökkentés elszegényíti a közművállalatokat.  A nem vezető beosztásban lévő dolgozók nettó bére 100-130 ezer forint között mozog, ennek csökkentéséről a szakszervezet szerint szó sem eshet, ha pedig a leépítés árán akar az állam takarékoskodni, akkor odalesz a cégek biztonságos működése. Az is nagy gond, tette hozzá Pintér, hogy az ivóvíz és a szennyvíztisztítás nyomott ára nem ad fedezetet a hálózat állapotának megőrzésére és fejlesztésére, s ha az amortizációra nem jut több pénz, akkor pár év múlva a vízszolgáltatás összeomolhat.

A történethez tartozik, hogy a héten lemondott a DRV vezérigazgatója, Winkler Tamás. A 49 esztendős közgazdász személyes okokkal magyarázta távozását, s azok mibenlétét nem kívánta megosztani a nyilvánossággal. Winkler volt eddig a Magyar Vízközmű Szövetség elnöke, de erről a posztról is távozott. Winkler az elmúlt évtizedekben fél tucat vizescégnél szolgált, és maradéktalanul élvezte a Fidesz bizalmát. Pintér Lajos úgy tudja, hogy a közgazdász azért távozott, mert nem értett egyet a leépítési szándékkal. Winklert kérdeztük erről, de ő nem kívánt reagálni Pintér állítására- írta a nol.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás