A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI
Rejtélyes elefánthalál okait kutatják Botswanában, ahol két hónap alatt 154, tisztázatlan okból elpusztult ormányos tetemét találták meg. Vizsgálják, mi okozhatta az elefántok halálát, az orvvadászokat és a lépfenefertőzést kizárták a hatóságok.

A hatóságok kizárják, hogy vadorzók mérgezték volna meg a vastagbőrűeket, mert az állatokat megcsonkítatlanul, az agyarukkal együtt találták meg, és nem is az időnként előforduló lépfenefertőzés végezhetett velük. A világ legnagyobb elefántpopulációjának otthont adó országban a múlt év októberében mintegy száz elefántot találtak holtan, de akkor is csak egy részük halálát okozta a lépfene, a többi a szárazság következtében pusztult el. A hatóságok a lakosságot óva intették az elpusztult állatok húsának elfogyasztásától, a megtalált tetemeket elégetik.
A tágas botswanai szavannákon él az afrikai elefántok egyharmada, mintegy 135 ezer állat.

A kelet-afrikai országban két napja hozzákezdtek az rinocéroszok biztonságos helyre telepítéséhez és szarvuk eltávolításához, hogy megvédjék őket a vadorzóktól. Tavaly decembertől május elejéig az Okavango folyó deltájában 25 orrszarvút öltek az orvvadászok, kihasználva, hogy a koronavírus-járvány miatt távol maradtak a szafarituristák. Összehasonlításképpen: egy sokkal hosszabb időszakban, 2018 októbere és 2019 decembere között 31 orrszarvú esett a vadorzók áldozatául. Az orrszarvúak szarvának lefűrészelése fájdalommenetes és a hatóságok azt ígérik, hogy igyekeznek a minimumra csökkenteni a stresszt is, amit a művelet okoz az állatoknak. A “műtét” után az állatokat szoros megfigyelés alatt tartják mindaddig, amíg visszatérnek normális napi életvitelükhöz.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek