A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Toronto is hadat üzent a nejlonszatyroknak, jóllehet a kanadai város polgármestere szerint a műanyagzacskó-tilalom a “legőrültebb dolog”, amellyel a városi tanács valaha is előrukkolt.

Az önkormányzat vezetősége a héten fogadta el a javaslatot, amelynek értelmében jövő év január elsejétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása, beleértve a biológiailag lebomló változatokat is. A 2007-ig ingyenesen kapott műanyagszatyrokat jelenleg öt centért vásárolhatják meg a helyi boltokban a fogyasztók.
A vételi árat azonban július 1-jétől – még a teljes nejlonszatyor-bojkottot megelőzően – eltörlik, mivel az eredeti megállapodással ellentétben az üzletek nem környezetvédelmi célokra fordították az abból befolyt összeget.

A 2013-tól érvényes radikális korlátozást sokan vitatják: a papírból készült bevásárló zacskók gyártási költsége ugyanis magasabb, mint a nejlonszatyroké. Az egyik helyi rádiónak adott interjújában Rob Ford polgármester "nevetségesnek" nevezte a mostani rendelkezést, amely véleménye szerint számos kellemetlenséget fog okozni a városnak. Mint kifejtette, a korlátozást később nehéz lesz visszavonni, és a bevezetését támogató tanácstagoknak is számolniuk kell a negatív politikai következményekkel.

A határ másik oldalán, San Franciscóban, Seattle-ben és Los Angelesben már korlátozták az egyszer használatos nejlonszatyrok használatát.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek