A rovat kizárólagos támogatója

A közelmúltban egy olyan halfaj került elő a Tisza-tóból, amilyet eddig még se a tározóban, se a folyóban nem észleltek. A Tisza új faja egy törpegéb, amely élettartam és méret tekintetében is negatív csúcstartó a hazai halak körében.

Május 25-én a korán ívó ragadozóhalak szaporulatáról gyűjtöttünk adatokat Tisza-tó tározóterének tiszafüredi partszakaszán. A 6 milliméteres szembőségű ivadékhálóval folytatott mintavétel során az idei csuka-, süllő- és balinivadékok mellett egy olyan halfaj is előkerült, amelyet a Tiszából eddig még nem írtak le.

Az már az előzetes vizsgálat alapján is kijelenthető, hogy halunk a mindössze 3-4 centis testhosszt elérő törpegébek (Knipowitschia) nemzetségének képviselője, pontos azonosítása azonban további vizsgálatokat igényel, ugyanis a szakirodalmi források néhány faji bélyeg tekintetében egymásnak ellentmondanak. A Tiszából előkerült törpegéb testhossza mindössze 3 cm

Valószínű, hogy a Tiszából is az a kaukázusi törpegébként (Knipowitschia caucasica) azonosított faj került elő, amelyet Magyarország területéről elsőként Halasi-Kovács Béla és Antal László írt le 2011-ben a Szamosból, de a biztos azonosítás érdekében minden más lehetőséget ki kell zárni. A komplex vizsgálat már megkezdődött, az eredmények hamarosan várhatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás