A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: merce.hu

Soha nem látott támogatottságot mért a német Zöldek pártnak a Forsa közvélemény-kutató. Eszerint, ha most vasárnap lennének Németországban szövetségi választások, a zöld párt 27 százalékkal verné a jelenleg az SPD-vel nagykoalícióban kormányzó CDU-CSU koalíciót, ami ugyanezen felmérés szerint csak 26 százalékra mért, ha most vasárnap lennének a választások.

Miközben az Európai Parlamenti választásokon is előretörő Zöldek kilenc százalékpontot javítottak a legutóbbi mérés óta, a kormány szociáldemokrata koalíciós tagja, az SPD mindössze 12 ponton áll, ami történelmi mélypont, és csak egy százalékkal több, mint a szélsőjobboldali AfD-nek mért támogatottság.

A nemszavazók és a bizonytalanok körében is taroló Zöldek ilyen támogatottság mellett akár a következő szövetségi választásokon erős kancellárjelölt-állításon is gondolkozhatnak, és teljes joggal.  Erre egyébként tervek szerint 2021-ben kerülne csak sor, ugyanakkor az európai választásokon igencsak megtépázott CDU/CSU-SPD nagykoalíció megingása akár szakításhoz is vezethet, az pedig új választásokat jelentene.

Ez a lehetőség egyelőre elodázódott, mivel Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője tegnap bejelentette, hogy továbbra is együtt kíván működni az SPD-vel a kormányban, annak ellenére, hogy a rossz eredmények miatt lemondott annak vezetője, Andrea Nahles.

A mérce szerint Michael Kellner, a Zöldek pártigazgatója egyelőre visszafogottan nyilatkozott a méréssel kapcsolatban, mivel az szerinte nem annyira megbízható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek