Hirdetés

Az Ökotársnál tartott szeptemberi házkutatás idején hűtlen kezelés gyanúja nem állt fenn, és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt sem nyomoztak. Mindezért törvénytelen volt átkutatni az alapítvány irodáját, valamint több munkatárs lakását – állapította meg jogerős ítéletben a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Mint ismert, az Ökotárs Alapítvány és partnerei székhelyén és az alapítvány egyes munkatársainak lakásán tavaly szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak. A házkutatás ellen minden érintett – az Ökotárs Alapítvány, mind Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor – panaszt tettek. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában panaszunknak helyt adott, és megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható.

Szemben a kormányzati vádakkal, a Bíróság megállapítja, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban. A Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az Ökotárs üdvözli a Bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon. A jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg. Elvárjuk a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt olvasható az Ökotárs Alapítvány közleményében.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás