A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Tovább fogy a népesség – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma publikált adataiból. A legtöbb haláleset a zord hidegben és a nyári kánikulában történik.

Az év első tíz hónapjában ugyan 76 531 gyermek jött a világra, 0,5%-kal több mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma mégis nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás is nagyobb volt. A KSH adataiból kiderül, hogy az elhunytak száma 109 822 fő volt, ami 5,5 százalékos emelkedés a 2014 januártól októberig tartó időszakhoz képest.

A legtöbben a leghidegebb téli, és a legmelegebb nyári hónapokban vesztették életüket. A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány is szerepet játszhatott, a július–augusztusi átlagosan 6,7%-os emelkedés hátterében pedig a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat.

Ezer lakosra 9,3 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Míg előbbi értéke nem változott, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal volt magasabb a 2014. január–októberinél. Az év első tíz hónapjában ezer élve születésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,5 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző év január–októberihez viszonyítva.
A házasságkötési arányszám 0,7 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek