A rovat kizárólagos támogatója

Tovább zuhant a dízel autók piaci részesedése az új autó értékesítéseknél Európában, miközben a benzines és az alternatív meghajtásúak népszerűsége folyamatosan nő. A PSA csoport például közel 100 ezer benzines motort importál járműveibe Kínából, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett keresletet.

A dízel autók iránti kereslet megállíthatatlanul esik Európában, a Jato Dynamics legfrissebb statisztikáiból kiderült, hogy októberben 41,4 százalékra esett a dízelesek részaránya az új autó értékesítéseken belül. Pedig az európai újautó-piac jól teljesít, októberben közel 1,2 millió autót adtak el, amely 5,6 százalékos növekedést jelentett év/év alapon.

A dízel autók háttérbe szorulása mellett viszont folyamatosan nő a kereslet a benzines és az alternatív meghajtású járművek iránt, utóbbiak piaci részesedése már elérte az 5,5 százalékot múlt hónapban.

Egyre komolyabb gondokat okoz a dízelundor

A Les Echos forrásokra hivatkozva már arról írt, hogy a PSA a tervezett 55 ezer helyett akár 100 ezer benzinmotort is exportálhat kínai gyáraiból Európába a következő hónapokban. A lépésre azért kerülhet sor, mert egyre több vásárló választja a dízel autók helyett a benzinmotorral szerelt járműveket, a megugró keresletet pedig csak így tudják kielégíteni. A PSA nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

De mi áll a háttérben?

Ferdinand Dudenhöffer egyetemi professzor, a CAR intézet vezetője szerint elsősorban az riasztja el a vásárlókat, hogy az Euro 6-os dízelmotorok valós közlekedési körülmények között a megengedettnél magasabb károsanyag-kibocsátását produkálnak. A bizonytalan jövő pedig egyre nagyobb szerepet játszik a vásárlói döntésekben. Az Euro 6-os dízelek vásárlói zsákbamacskát vesznek – jelentette ki Dudenhöffer. 
A Portfólió idézte véleményében azzal indokolta, hogy számos német város kilátásba helyzete, hogy a központokból kitiltják a dízel járműveket. A professzor éppen ezért arra szólította fel az autógyártókat, hogy az eladások további csökkenésének megállítása érdekében "Euro 6 plus" tanúsítvánnyal garantálják a dízel járművek küszöbérték alatti károsanyag-kibocsátását valós közlekedési helyzetekben is.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás