A rovat kizárólagos támogatója

Hihetetlen vitalitással továbbra is aktív filmkészítő a természetfilmes ismeretterjesztés doyenje. 75 év alatt minden britnek volt alkalma látni egy műsorát.

Amíg fel-le tudok futkosni lépcsőkön, és nem adok ki a kezemből silány munkát, dolgozni fogok, mondta el a Guardiannek Sir David Attenborough, akinek a 2018-as naptár is csordultig megtelt munkával. Nincs szándékában tehát visszavonulni, folytatja tovább a természetfilmek készítését.

Elképesztő, hogy 75 éves kor alatt mindenki láthatott az életében olyan műsort, amit én készítettem, mondja Attenborough, aki 1952 óta dolgozik a BBC-nél, és a legutóbbi műsorában, a Blue Planet II-ben, amely Nagy-Britannia legnézettebb műsora volt 2017-ben, még vígan rohangált le-fel mindenféle lépcsőkön.  De ha eljön az idő, hogy visszavonul, akkor is még rengeteg lehetősége lesz: "lehet könyveket írni, dolgokat, amelyeket még nem pipáltam ki. De egyelőre minden oké. Az emberek csodálatos dolgokat írnak és mondanak nekem. Amivel foglalkozom, közszeretetnek örvend, mert az emberek imádják a természetet". via HVG.

Drága természet a kamerán keresztül

Virágkorát éli a természetfilmezés, ami tisztes haszonnal kecsegteti a befektetőket. A legnagyobb gyártók – például a BBC és a Disneynature – közé Török Zoltánnak is sikerült betörnie. David Attenborough Bolygónk, a föld2 című természetfilm-sorozata most már több nézőt vonz a 16-34 év közöttiek körében, mint a briteknél különösen kedvelt X-Faktor – írtuk egy éve.

Pazar életút

Sir David Attenborough 1926-ban született Londonban, igaz, egyetemi oktató édesapjának köszönhetően a Leicester-i Egyetem campusán nőtt fel. Egészen kis korától fogva gyűjtötte a köveket, ásványokat, madártojásokat és egyéb természeti kincseket. Nagy lökést jelentett a pálya irányába, amikor hétéves korában a Nobel-díjas régész, Sir Frederick Gowland Hopkins lánya, Jessie Jacquetta Hopkins megdicsérte „múzeumát”. Már tizenegy éves korában bekapcsolódott az állattani tanszék munkájába: tarajos gőtéket szerzett, amikor arra volt szükség, és bár lelőhelyét nem árulta el, később kiderült, hogy az alig néhány méterre lévő tóból gyűjtötte őket.

A Cambridge-i Egyetem természettudományi karán szerzett diplomát, földtant és állattant tanult. 1952-ben kezdett el dolgozni a BBC-nél, írója és műsorvezetője lett az 1954 és 1963 között futó Zoo Quest sorozatnak – annak ellenére is, hogy főnöke szerint túl nagy fogakkal lett megáldva ahhoz, hogy a képernyőre kerüljön.

A Zoo Quest Indonéziában forgatott epizódjában egy hatalmas pitonnal:

A sikerek ellenére a hatvanas évek első felében otthagyta a BBC-t, és antropológiát tanult a London School of Economicson. 1965-ben visszatért, és a BBC Two programigazgatója lett, vezetése alatt váltott át fekete-fehérből színesre a csatorna, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy bőségesen tűzött műsorára természetfilmeket is. Ezek közt sorra tűntek fel saját műsorai is a képernyőn.

1972-ben ismét otthagyta a csatornát, hogy álmait követve szabadúszóként gyártson saját filmeket a világ különböző tájain. Ebben az időszakban született az Élet a földön, amely sorozat átütő sikert hozott Attenborough-nak. Megkerülhetetlen névvé vált a természetfilmezés területén, sorra készítette újabb és újabb sikeres filmjeit. David Attenborough a mai napig alkot és dolgozik fáradhatatlanul. Ő volt a narrátora 2017 legnézettebb BBC-s műsorának, a Kék bolygó második részének. Naptára 2018-ban is tele van, és mint a Radio Times brit műsorújságnak nyilatkozva kifejtette, nem szándékozik abbahagyni a munkát, csak ha már minden külső körülmény erre kényszeríti.

– Szeretném hinni, hogy magam is észreveszem majd, ha már nem találom a megfelelő szavakat – fogalmazott. – Ha kommentárjaim már nem lesznek elég frissek, lényegre törőek, azt én magam szeretném észrevenni, mielőtt még más figyelmeztet. Akkor hagyom majd abba, ha már nem ütöm meg a szintet. Azt is hozzátette, ha fizikai gondjai adódnának, szintén elgondolkodna munkássága lezárásán.

Legutóbbi dokumentumfilmjében, az Attenborough and the Sea Dragonban (Attenborough és a tengeri sárkány) egyszer csak „fellibben” egy csigalépcsőn. Amikor erről kérdezték, a következőt válaszolta. – Ha már nem tudnék lépcsőzni, abba kellene hagynom. Igen, bevallom, félek attól az időszaktól, amikor nem dolgozhatok majd, bár könyveket anélkül is írhatok, hogy lépcsőkön rohangáljak, és rég elmaradt dolgaimat is törleszthetem. De most még minden rendben van.

Az Attenborough and the Sea Dragon trailere:
A 2018-as évben várhatóan ő lesz majd egy újabb nagy sorozat házigazdája a BBC-n, bár erről még nem árultak el részleteket. A Radio Times által megkérdezett kritikusok egyébként a Kék bolygó második részét nevezték meg 2017 legjobb tévéműsoraként, a Guardian szerint az év negyedik legjobb műsora volt, ami szintén előkelő helyezés. A sorozatot Angliában október és december közt vetítették, tizenhat évvel azt követően, hogy első része lement. Az első évadot annak idején tizenkétmillióan látták, operatőri munkáját BAFTA- és Emmy-díjakkal jutalmazták. A mostani, hétrészes sorozatot az indokolta, hogy az eltelt tizenhat évben rengeteget gyarapodott tudásunk az óceánok és tengerek élővilágával kapcsolatban. A felvételeket négy éven át rögzítették és eddig harminc országba adták el. Trailere alatt Hans Zimmer és a Radiohead száma szól, amelyet kimondottan a sorozathoz írtak.

Attenborough szerencsésnek tartja magát, amiért természetfilmekben működhetett közre – zárja az életmű bemutatását az mno.hu.


Az emberiségnek ébrednie kell vagy szembenéznie a környezeti katasztrófával

Az emberiségnek ébrednie kell vagy szembenéznie a környezeti katasztrófával

Sir David Attenborough, a BBC természettudós műsorvezetője aggódik a Földért, minthogy karrierjének kezdete óta a népesség megtriplázódott. Ugyanakkor hisz benne, hogy összefogással elkerülhető a tragédia.
A természetfilmezés doyenje megfújta a fejlett világ „vészkürtjét” és felszólított mindenkit az együttműködésre, mely a Föld jövőjét fenyegető túlnépesedésen és környezetromboláson való felülkerekedés kizárólagos módja. Egy Bristoli fesztivál közönségéhez intézett ébresztő-beszédében bevallotta, hogy a Föld előtt tornyosuló problémák gyakran kétségbe ejtik: „Nem nehéz elcsüggedni. Nagyon-nagyon elcsüggedni. El is szoktam. De fontos hosszútávon tekinteni a dologra.”

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás