Hirdetés
greenfo/mti

Továbbra is nyugtalanítja a kutatókat az ámbrás cetek tömeges pusztulása, ugyanis nem sikerült megtalálni az állatok elhullásának az okát.

Az egyik elpusztult cet tüdejében tüdőgyulladásra utaló jelekre bukkantak. A kutatók most azt igyekeznek megállapítani, hogy baktérium által okozott járványról van-e szó, illetve a megbetegedéseket kiválthatta-e a víz szennyezettsége. Az Atuagagdliutit/Grönlandsposten című grönlandi hetilap szerint 2011 első hat hónapjában már 20-30 ámbrás cetet találtak Grönland nyugati partjainál, holott ezen a területen korábban átlagosan havi egy elpusztult cetet jegyeztek fel.

Márciusban szokatlanul nagy mennyiségben érkeztek jelentések a grönlandi lakosságtól, hogy különböző fajtájú bálnák partra vetődött tetemét észlelték. Akkoriban úgy gondolták, hogy a különösen gyorsan kialakult tengerjég alatt fulladtak meg a tengeri emlősök. Grönland nyugati partjainál 2010 nyara óta keres kőolajat a Cairn Energy olajtársaság, és további cégek is engedélyt kaptak a feltárásra.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet többször jelent meg hajóival a helyszínen, hogy a sarkköri régió érzékeny tengeri ökológiájára veszélyes olajkutatás ellen tiltakozzon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás