A rovat kizárólagos támogatója
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Legfrissebb jelentésükben 16 országot vesznek górcső alá főként Afrikából és a Közel-Keletről, de kontinensünkről Ukrajna is bekerült. Ezen területek felén a lakosság több mint negyede komoly élelmezési problémákkal néz szembe nap mint nap.
Az alábbi országokban a legsúlyosabb a helyzet (az éhezők aránya a teljes lakosságon belül; éhezők száma):

Jemen (60 % – 17 millió),
Dél-Szudán (40 % – 4,8 millió),
Szíria (33 % – 6,5 millió),
Libanon (33 % – 1,9 millió),
Közép-Afrikai Köztársaság (30 % – 1,1 millió),
Ukrajna (26 % – 1,2 millió),
Afganisztán (25 % – 7,6 millió),
Szomália (25 % – 3,1 millió).

De ez még nem jelenti azt, hogy máshol ne lenne rossz a helyzet.

Például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ahol a súlyos élelmezési válság lehetősége körüli aggodalmakat lesöpörték más országok égetőbb konfliktusai – a helyzet gyorsan romlik. Jelenleg, a nemzetközi besorolás szerint, a lakosság 11 %-nak helyzete válságos vagy annál rosszabb, és 7,7 millióan néznek szembe súlyos éhezéssel.
Szudánban 3,8 millióan, Irakban 3,2 millióan és a Csád-tó térségében 2,9 millióan élnek válságos körülmények között. Ilyen helyzetben 1,8 millióan vannak Burundiban és 1,3 millióan Haitiban. (a teljes jelentés itt olvasható)

Jemeni életkép 2017

Az erőszak éhezést szül

Ami közös volt mind a 16 jelentés által felmért országban, az a fegyveres konfliktus jelenléte. A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma. A 2017-es jelentés szerint 815 millióan küzdenek éhezéssel földünkön – köztük 489 millió ember él háborús övezetben – míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

Az élelmezésbiztonság a béke záloga

A hivatkozott FAO-WFP jelentés a legújabb a két szervezet által az ENSZ Biztonsági Tanácsnak évente kétszer kidolgozott jelentések sorában. Ez része annak a FAO, a WFP és az Európai Unió által kezdeményezett világszintű törekvésnek, hogy ne csupán figyelemmel kövessük a globális élelmezési válságokat, de összehangolt választ is adhassunk rá, ami az évente megjelenő Az élelmezési válságokról és az ahhoz kapcsolódó, az élelmezési válságok elleni nemzetközi hálózatról szóló globális jelentésben olvasható. A partnerek között, melyek listája még hosszasan folytatható, konszenzus van abban, hogy a fenntartható fejlődés, az élelmezési biztonság és a táplálkozási célkitűzések eléréséhez nem csak a lakosok ellenálló képességét kell javítani, de egyúttal törekedni érdemes a béke megteremtésére és a konfliktus lezárására. Az élelmezésbiztonságba való befektetés támogathatja a konfliktusok megelőzését és a tartós béke elérését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek