Hirdetés

Hiába adtak el tavaly majdnem több mint 96 ezer új autót itthon, ez még mindig nem tudta megtörni a magyar autópark elöregedését.

Tovább emelkedett a magyar személyautó-állomány életkora és tavaly elérte a 13,9 évet. Tavalyelőtt 13,7 év volt, míg a legkedvezőbb adatokat 2006-ban és 2007-ben mérte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), akkor 10,3 év volt a magyar autók átlagéletkora.

A növekedés egyik oka, hogy a 96 ezer eladott új autó még mindig töredéke a válság előttinek, hiszen 2007-ben még 176 ezer, 2008-ban pedig 153 ezer új személyautót helyeztek itthon forgalomba. A másik ok, hogy az elmúlt években nagyon felpörgött a használtautó-import. 2007-ben és 2008-ban még csak 24 ezer autót hoztak be, azt követően pedig még a 20 ezret sem érte el a volumen. 2011-től azonban erőteljes növekedésnek indult a behozatal és 2015-ben már a 120 ezret, tavaly pedig a 142 ezret is elérte. Ezek az autók ráadásul nem az 5-6 éves korosztályból kerülnek ki, átlagosan 11 évesek. Korábban ennek kapcsán mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely új, illetve fiatalabb autók felé terelhetnék a vásárlókat.

Megtört a szovjet átok

Hosszú idő óta először csökkent a Ladák átlagéletkora méghozzá 27,4 évről 26,5 évre. Ezzel a 0,9 évvel ráadásul a márka rekordot is döntött, ugyanis egy másik gyártó sem tudott ilyen mértékben fiatalodni. Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen mialatt 1155 Lada kelt el az újautó-piacon, több mint 10 ezret ki is vontak a forgalomból. Tavaly év végén 51 800 Lada futott – vagy állt – az országban.
További érdekességek a napi.hu-n.

Megvadultak a vevők – robbant a román használtautó piac

Megvadultak a vevők - robbant a román használtautó piac

Robbant a piac Romániában a regadóként emlegetett környezetvédelmi illeték eltörlésével. Vélhetően sokan már csak erre a pillanatra vártak, mert az elmúlt két hét alatt több mint 38 ezer használt autót vittek be Romániába. A Nyugat-Európában levedlett öreg autók tovább növelik a légszennyezést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás