Hirdetés

Tavaly közel 15%-kal, 47 milliárd forintra növelte értékesítési árbevételét az IKEA Magyarországon, melynek 2 áruházában tavaly 5 millióan fordultak meg , ezért a svédek megkezdték 3. magyarországi áruházuk építését, melyet fenntarthatósági szempontból a régió top zöld épületének szánnak. Berlinben már szennyvízzel fűtenek, már csak LED-et forgalmaznak, és 4 év múlva csak megújulós energiát fog használni a cég.

„Álmunk, hogy szebb hétköznapokat teremtsünk az emberek többsége számára. Örülünk neki, hogy évről-évre egyre többen látogatnak el hozzánk, és döntenek úgy, hogy az IKEA termékeivel rendezik be otthonukat. Ennek köszönhetően újabb és újabb lépéseket tehetünk a fenntartható működés irányába, és jobb ajánlatokkal szolgálhatunk vásárolóinknak” – mondta Marek Feltl, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője, a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tények:
• 14,6%-al növekedett a vállalat eladási árbevétele
• 4 720 000 látogató a hazai áruházakban
• Megkezdődtek a soroksári IKEA áruház építésének előkészületi munkálatai
• 2020-ra áruházainak teljes energiaszükségletét megújuló energiával fedezné az IKEA-Csoport

A következő időszak legfontosabb projektje egyértelműen a harmadik magyarországi IKEA áruház építése lesz, melynek átadása 2017 tavaszára várható. A soroksári IKEA megnyitásával több, mint 200 új munkahelyet teremt a vállalat Magyarországon. Az áruház alapterülete mintegy 34 000 m2 lesz, és közel 1200 parkoló tartozik majd hozzá. „Az új épület tervezésekor olyan megoldásokat választottunk, amelyek révén a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a környezetre az áruház, melynek fűtéséről és hűtéséről geotermikus rendszer gondoskodik majd, az áramot a tetőre helyezett napelemek fogják szolgáltatni. A WC-k öblítéséhez esővizet fogunk használni. Mindennek köszönhetően a harmadik magyarországi áruház fenntarthatósági szempontból a régió zászlóshajójának számít majd” – közölte Nicole Erdmann, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ingatlanfejlesztési vezetője. Egyébként ő korábban Németországban a fenntartható áruházak projektmenedzsere volt, és mivel ott komoly környezetvédelmi elvárások voltak már korábban is, így pl. elsőként a lübecki áruházat (és a mellette levő bevásárlóközpontot is) geotermikus energiával fűtik.

Fűtés szennyvízből

Nagyon fontos zöld megoldás Berlinben (Lichtenbergben) az, hogy egy hőcserélő segítségével a fűtést és a hűtést a környező városrészekben összegyűlt szennyvízből kinyert hővel oldják meg – válaszolta a greenfo zöld beruházásokra kíváncsi kérdésére a szakember. A technológiai fejlődéssel is lépést tartanak az új beruházások, hiszen a megújulók használata mellett már itt Soroksáron is korszerű – a legszigorúbb környezetvédelmi tanúsítványnak megfelelő – szigetelést alkalmaznak.

IKEA soroksári áruház látványtervIKEA soroksári áruház látványterv

A környezetkímélő energiaforrások használata egyébként sem idegen az IKEA-tól, 2020-ra világszerte megtalálható áruházainak teljes energiaszükségletét megújuló energiával szeretnék fedezni, hozzájárulva ezzel a vállalat ökológiai lábnyomának minimalizálásához. Ennek érdekében 2009. óta 1,5 millió eurót költött a vállalat különböző fejlesztésekre, IKEA Foundation nevű alapítványa pedig csak tavaly 400 millió euróval támogatta a klímaváltozás által leginkább sújtott területeket. 2015 augusztusa óta világítási termékeik teljes választéka LED-izzókkal készül, a termékekhez használt pamut 100 százaléka és a felhasznált faanyag fele pedig fenntartható forrásból származik.

Minden energiát, amit az IKEA használ fel megújuló forrásból fogjuk majd előállítani – igaz nem mindenhol helyi szinten, de a globális célunk 2020-ra az, hogy az össz energiamérlegünkben csak megújulós források szerepeljenek. Az áruházak esetében pár év múlva 86 %-ra emeljük a geotermikus energiaellátást, a fennmaradó részt pedig megújuló forrásokat használó energiaszolgáltatóktól szerezzük be – igaz már most is vannak teljes egészében megújulós önellátó áruházaink.

Szabó Ágnes Marek Feltl és Nicole Erdmann az IKEA sajttájonSzabó Ágnes,  Marek Feltl,  és Nicole Erdmann az IKEA sajttájon

És mi a helyzet a meglevő áruházakkal? tettük fel a kérdést Nicole Erdmannak.

Nyilván a két budapesti áruházunkban utólag már nem tudunk, és akarunk átállni geotermális energiára, mert ez kivitelezhetetlen, de mindenhol takarékos megoldásokat vezetünk be, pl. minden világításunkat lecserélünk energiatakarékos, (és kevesebb hőt termelő) LED-re, megvizsgáljuk, hogy statikailag elbírják –e a tetők a napelemeket, és emellett csak megújulós forrásból előállított energiát szolgáltató cégektől fogunk vásárolni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás