A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagyon összezsugorodtak a svájci Alpok gleccserei a klímaváltozás következtében – derült ki a Freiburgi Egyetem Gleccserleltárának frissen közzétett adataiból. A kutatók ismeretei alapján a hegycsúcsok jégtakarója majdnem egyharmadával kisebb felületet, 940 négyzetkilométert borított 2010-ben, mint 1973-ban.

Az adattár alapján a legtöbb és legnagyobb jégfolyam a Berni- és a Wallisi-Alpokban található. A fél négyzetkilométernél kisebb felületű törpegleccserek a leggyakoribbak. A legtöbb jeget néhány óriás tartalmazza, többek közt az Aletsch-gleccser.

A jég tömege is jelentősen csökken. A gleccserek 22,5 köbkilométer jeget és a hó többszöri olvadásával és újrafagyásával keletkezett csonthavat veszítettek el. Az 1973 óta elolvadt gleccserjégből keletkezett vízzel kétszer lehetne megtölteni a csaknem 114 négyzetkilométer felületű svájci Vierwaldstätti-tavat.

A Gleccserleltár lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megérthessék az alpesi gleccsereknek a klímaváltozás miatti átalakulását, és pontosabb képet tudnak adni a jégfolyamok jövőbeli változásáról is.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás