Hirdetés
Forrás: KSZGYSZ

A közelmúltban zárult le a KSZGYSZ „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” című GINOP projektje, amely e téren több eredményt, és előremutató kezdeményezést is fel tud mutatni.

A projekt során felmérés készült a tagcégek, a képző intézmények bevonásával, melynek eredményeit workshopok keretében vitatták meg, alakítottak ki új cselekvési tervet az ágazat szakember-utánpótlásának biztosítása érdekében. Az is bebizonyosodott, hogy a képzői és a munkaadói oldalnak is kellően rugalmasnak kell lennie, hiszen a körülmények és a képzési igények is jelentősen, gyorsan változnak, amelyhez hasonló ütemben szükséges alkalmazkodni. Ezért sorra születtek a tagvállalatok és az oktatási intézmények közötti együttműködési megállapodások, melyek köre folyamatosan bővül.  

Fontos megállapítás, hogy a munkaerő-vonzás és -megtartás eszköztára változik, főleg a fiatalabb munkavállalói réteg számára fontos az imázs, a munkakörülmények és a társadalmi-környezeti felelősségvállalás is. Mindemellett a szakképzési és felsőoktatási képzési rendszernek is lépést kell tartania a piaci igényekkel, illetve az iparági trendekkel, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy milyen új képzések indítására van szükség, ezért fontos az iparági szereplőkkel való együttműködés, kapcsolattartás. 

A cégeknek is van bőven tennivalójuk, vállalatszervezés, folyamatvizsgálat során ki fog derülni, hogy milyen ismeretekkel, készségekkel rendelkező munkavállalóra van szükség, van-e belső erőforrás, vagy továbbképzési igény, illetve a cég tegye magasra a bekerülési kritériumokat, ezzel is presztízst teremtve a vállalatnak és a már ott lévő dolgozóknak. Fontos intelem az, hogy ne elégedjen meg senki egy rossz jelölttel, csak azért, mert „mindegy, csak jöjjön valaki”. A vezető „merjen nemet mondani”, hiszen azon kívül, hogy nem teremt értéket, rombolja a csapatszellemet, extra erőforrást köt le és rontja a cég imázsát is.   

A projekt egyik fő eredménye a térítésmentesen igénybevehető Zöld állásportál, amely egy iparágspecifikus álláskeresést és munkahelyet kínáló weboldal, itt a munkavállalót kereső és az állást keresők rövid úton, szakmaspecifikusan egymásra találhatnak. A folyamatosan frissülő portál adataiból kitűnik, hogy a zöldipar vonzó a munkavállalók számára, akár alacsonyabb fizetésért is, hiszen aki ezen a területen dolgozik, elhívatott a környezetvédelem iránt, és ez az elköteleződés a munkahelyválasztási preferenciákban is jelentkezik. A projekt során a Zöldállásportálhoz kapcsolódóan két népszerűsítő film is készült, melyek bárki által szabadon felhasználhatóak.  

A projekt keretében ágazati szakemberek tartottak pályaorientációs előadásokat országszerte oktatási intézményekben, ismertetve a zöldipari munkaköröket, karrierlehetőségeket, az odavezető – olykor – rögös utat, és a sikereket is. Az előadássorozatról készült összefoglaló IDE kattintva elérhető.  

A munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala számára ajánljuk figyelmükbe térítésmentes www.zoldallasportal.hu oldalunkat, a projekt során keletkezett információkat.   

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás