A rovat kizárólagos támogatója

Júliustól tilos lesz több, egyszer használatos illetve oxidatív úton lebomló műanyag terméket forgalomba hozni – jelent meg a Magyar Közlönyben. Célkeresztben az egyszer használatos polisztirol ételesdoboz és pohár, meg a műanyag evőeszköz és társai. Nem mindenki elégedett a döntéssel.

A rendelet értelmében az alábbiakat nem lehet kapni 2021 július 1-től:
fültisztító pálcika;
evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
tányér;
szívószál;
italkeverő pálcika;
lufikhoz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, a fogyasztása általában az edényből történik;
expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A rendelet szerint ez alól kivételt képeznek azok a termékek, amelyek a csecsemők és a kisgyerekek számára készültek. Továbbá a gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tartására szolgáló műanyag italpoharak is maradnak, valamint azok a szívószálak és pálcikák, amelyek az orvostechnikai eszközökről szóló uniós irányelv hatálya alatt állnak. Egyúttal az is kiderült, hogy szankcionálni fogják azokat, akik nem tartják be az előírásokat.

De tilos lesz „azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti” is, kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint 50 mikronnál vékonyabb, így a vastag, sokszor használható műanyag zacskókra nem vonatkozik a rendelet.

2023. január 1-től pedig tilos lesz a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Így halogatta a  kormány az erről szóló döntést >>>

 

Továbbra is csak fékezett habzással tiltja a kormány az egyszer használatos műanyagok használatát

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja évek óta szorgalmazza az egyszer használatos műanyagok kivonását, mert azok az előállításuk környezetterhelésén túl pár perc használat után elképesztő mértékben szennyezik a környezetünket. A szétporladó műanyag részecskék az élővilágot és a mi egészségünket is károsítják. Tavaly ezért üdvözöltük a kormány EU-szabályozás nyomán beterjesztett előremutató javaslatát számos egyszer használatos termék kivonásáról, de sajnos a kormány ezt a javaslatát visszavonta, és egy „fékezett habzásúra” cserélte le.

A kormány döntése, hinta-palintázása jól illeszkedik abba a sorba, ami a Fidesz-KDNP-t jellemzi zöld vonalon. Mindössze zöldre festik magukat a valódi cselekvés és a valódi zöld fordulat helyett.

Mert mi történt most is? Évek óta tudható volt, hogy a csomagolóanyagok mennyiségét csökkenteni kellene és környezetbarát megoldásokat kellene alkalmazni. Ehhez helyzetbe kellett volna hozni a termék előállítókat, a kereskedelmet, a fogyasztókat. Ebből szinte semmi sem valósult meg, a kormány csak húzta-halasztotta a dolgot, a lényeg tekintetében vissza-visszalépett, a határidőt pedig tologatta. Pedig belátható, hogy előrelátással pl. a Covid járvány idején, amikor ugrásszerűen megugrott a kereskedelem és vendéglátás csomagolóanyag-igénye, milyen mennyiségű le nem bomló szemét keletkezését lehetett volna megelőzni.

Magyarország Zöld Pártja továbbra is a teljes tiltás mellett áll ki, és ezt tartja a helyes eljárásnak különösen azért, mert már elérhetők volnának a környezetkímélőbb megoldások.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás