Hirdetés
greenfo/MTI

Egy friss tanulmány szerint a mai napig vemhességi gondokkal küzdenek a louisianai partok menti Barataria-öböl palackorrú delfinjei a 2010-ben történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.

A szakemberek négy éven át követtek figyelemmel tíz vemhes delfint, amelyek közül végül csak kettő hozott világra utódot. A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztusban sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A katasztrófát követően a kutatók tüdőbetegséget és egyéb – szerintük -, az olajszennyezéssel összefüggő rendellenességet tapasztaltak a Barataria-öböl delfinjeinél.

Nagyjából egy évvel az olajszivárgás leállása után, 2011 augusztusában 32 delfint jelöltek meg a kutatók. Az új tanulmány szerint a megjelölt állatoknál magas volt a halálozási arány és krónikus betegségek jelentkeztek náluk, ami súlyosan érintette szaporodási képességüket. A kutatást vezető Lori Schwacke, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szakembere szerint az eredmények arról árulkodnak, hogy az olajkatasztrófának kitett delfin- és bálnapopulációknak is hosszú időre van szükségük a regenerálódáshoz. A szakember szerint az állatok 2013-as és 2014-es reprodukciós adatai, amelyeket nem vontak be a mostani vizsgálatba, feltárják, hogy a helyzet nem változik. A delfinek lassan érik el az ivarérettséget és utána is nagyjából másfél évbe telik, mire világra hozzák utódjukat. Három-öt évente adnak életet egyetlen borjúnak.

A kutatók becslései szerint nagyjából 2300 delfin élhetett a Barataria-öbölben az olajkatasztrófa idején, nagyjából 35 százalékuk veszett oda a szivárgás következtében. A tanulmányt a Proceedings of the Royal Academy of Sciences című brit folyóirat közölte.
 

Az olaj a palackorrú delfineket sem kímélte

Az olaj a palackorrú delfineket sem kímélte

A helyszíni vizsgálatok több fajnál alátámasztották, hogy a BP Deepwater Horizon nevű olajfúró platformjának 2010-es felrobbanásakor kiömlő mintegy 757 millió liter kőolaj komoly környezeti károkat okozott a Mexikói-öbölben. Sok palackorrú delfin is megbetegedett.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás