A rovat kizárólagos támogatója

Az Ibériai-félszigeten fekvő országban történt a legtöbb erdőtűz-baleset és perzselődött fel a legtöbb hektárnyi erdőterület az elmúlt harminc évben.Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában: az Ibériai-félszigeten fekvő ország erdőterületeinek több mint 3 százaléka áll lángokban minden évben – derült ki a portugál természetvédelmi egyesület (ANP) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) most kiadott közös jelentéséből.

A jelentés szerint Európát tekintve Portugáliában történt a legtöbb erdőtűz-baleset és perzselődött fel a legtöbb hektárnyi erdőterület az elmúlt harminc évben. A mutatók szerint éves szinten átlagosan 17 ezer tűzeset történik 120 ezer hektárnyi területet érintve, ami 20 százalékkal több mint Spanyolországban, annak ellenére, hogy Portugália 80 százalékkal kevesebb erdőterülettel rendelkezik.
“Portugália Európát tekintve az első, világviszonylatban a negyedik helyen áll a 21. század eleje óta odaveszett erdőterületek tekintetében, amiért döntően az országot nyaranta sújtó erdőtüzek a felelősek” – olvasható a jelentésben.

A WWF szerint a portugál erdőtüzek számos tényezővel, köztük a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek megszűnésével és a felelős erdőgazdálkodás hiányával vannak összefüggésben. A szervezet szerint az erdőtüzek nem csupán a környezetet károsítják, hanem komoly kockázatot jelentenek az emberek életére is, ezreket kényszerítve otthonaik elhagyására és súlyos anyagi károkat okozva.
A jelentés szerint a nagy tüzek megakadályozása érdekében hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a vidéki területek fejlesztésére és a lakosság hozzáállásának a megváltoztatására.

25 perces pihenőt tartanak az elcsigázott tűzoltók 2017 ben. forrás: Facebook

Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben.

A 2017 június közepén Portugália középső részén támadt rettenetes erdőtűzben 64 ember vesztette életét, köztük több gyerek, egész családok és egy fiatal tűzoltó is, a sebesültek száma 250 felett jár. Az ország történetének legsúlyosabb tűzesete nyomán egyre többen szeretnék tudni, nem lett volna-e elkerülhető a katasztrófa, amelynek hátterében a számos kisebb-nagyobb hanyagság mögött felsejlenek évtizedek óta ismert, de félrekezelt vagy szőnyeg alá söpört problémák is.

A portugál erdőtüzek pusztításának legfőbb felelőse – már ha félretesszük a döntéshozókat – az eukaliptusz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás