A rovat kizárólagos támogatója

Négy csimpánz továbbra is szabadon mozog abban a svéd állatkertben, ahol szerdán több majmot is lelőttek, miután kiszabadultak lakóhelyükről.

Jelenleg négy csimpánz mozog szabadon a Stockholmtól nagyjából 150 kilométerre északra található furuviki állatkert majomházában, közülük egy megsérült. A svéd hatóságok közlése szerint a sebesült állat ugyan visszatért a csimpánzoknak kijelölt lakhelyre, az állatkerti dolgozók azonban egyelőre nem tudtak biztonságosan bejutni a majomházba, így nem tudták ellátni a sérüléseit.
„Szem előtt kell tartanunk az emberi életeket és a biztonságot, egyetlen alkalmazottnak sem szabad közvetlen közel kerülnie ilyen veszélyes állatokhoz” – számolt be az állatkert szóvivőjének nyilatkozatáról az SVT svéd televíziós csatorna.

Szerdán három csimpánzt lelőttek, miután az állatok kiszabadultak lakhelyükről. Az állatkert szerint – mely eleinte négy megölt majomról számolt be – nem állt rendelkezésükre elegendő nyugtató ahhoz, hogy mindhárom kiszabadult csimpánzt elkábítsák, ezért voltak kénytelenek lelőni őket.  Közleményében az állatkert az írta: a kialakult helyzet „mind az állatok, mind a dolgozók számára rendkívül komoly és tragikus.” Egyelőre nem derült rá fény, hogyan szabadultak ki élőhelyükről a majmok.

Nem ez az első eset idén, hogy Svédország valamely állatkertjében rövid időre kiszabadultak állatok: két hónappal ezelőtt egy mérges királykobra lépett meg egy másik állatkertben a terráriumából. A kígyó egy héttel később magától visszatért lakhelyére. Daniel Roth, a svéd állatkerti szövetség egyik képviselője a TT svéd hírügynökségnek aláhúzta, hogy nem vél felfedezni kapcsolatot a két történés között.

A nyitókép illusztráció.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás