A rovat kizárólagos támogatója

Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja, amiért összecsapások folynak Európa legnagyobb nukleáris létesítményének közvetlen közelében. A héten megérkeznek az ENSZ felügyelői a Zaporizhzsja atomerőműhöz.

Ukrán városokat lőtt az orosz hadsereg a Zaporizzsja Atomerőmű területéről – közölték helyi tisztségviselők a Reuters szerint.  Olekszandr Sztaruh regionális kormányzó vasárnap Telegram-oldalán arról írt, hogy az orosz erők lakóházakat vettek célba a régió központjában, Zaporizzsjában. Kijev szerint vasárnap 9 települést ért találat. Mindegyik az erőművel szemben fekszik.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azt állítja, az elmúlt 24 órában több találat érte a létesítményt. Az ukrán állami atomenergetikai cégnek, az Energoatomnak nincs információja az erőmű elleni támadásról. Oroszország azt közölte, lelőttek egy olyan ukrán drónt, mely az erőmű nukleáris-hulladéktárolóját akarta megtámadni. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az ukrán hadsereg két rohamot indított, s kilenc lövedék csapódott be a komplexum területén.

„Jelenleg főállású műszaki személyzet ellenőrzi az atomerőmű műszaki állapotát és biztosítja a működését. A sugárzási helyzet az atomerőmű területén továbbra is normális” – áll  közleményükben.

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az orosz erők katonai bázissá alakították az erőművet, veszélybe sodorva ezzel az egész kontinenst. Az orosz hadseregnek el kell tűnnie onnan, semmi keresnivalójuk nincs ott – írta Twitter-oldalán a politikus. via nepszava.hu

A héten megérkeznek az ENSZ felügyelői a Zaporizhzsja atomerőműhöz

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének (NAÜ) missziója úton van a veszélyben lévő ukrajnai Zaporizhzsja atomerőműhöz – közölte a szervezet vezetője. Európa legnagyobb atomerőműje körül sem az orosz, sem az ukrán fél nem fogja vissza a harcokat, miközben a felek kölcsönösen merényletekkel gyanúsítgatják egymást.

A május óta tartó tárgyalások után augusztusban azonban sikerült végre megegyezni Putyinnal, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyelőket küldhessen a létesítményhez.  Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója elmondta, hogy a csapat várhatóan még a héten megérkezik az erőműbe.  „Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát” – írta a Twitteren.  Via 444.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás