A rovat kizárólagos támogatója

Felháborodott Greenpeace aktivisták foglalták el ma Győrben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületét. A lengyel, magyar, román és szlovák környezetvédők az almásfüzitői tározóból kéthordónyi toxikus hulladékot vittek a Felügyelőségre.

Az aktivisták transzparensein a „Zárjuk be a veszélyes üzemeket és a veszélyes hatóságokat!” követelés volt olvasható. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a győri Felügyelőség jóváhagyásával növelik Almásfüzitőn a környezeti és egészségügyi kockázatot.

2010-ben a győri Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyt adott évi 132.000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280.000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára. A múlt héten Karl E. Lorber osztrák hulladékgazdálkodási professzor egy Greenpeace sajtótájékoztatón ismertette, hogy a tevékenység kockázatos és az engedélyben leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok.
Karl E. Lorber professzor szakvéleményének magyar összefoglalója >>>

Tömöri Balázs a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Mindenki számára világos, hogy a vörösiszapot be kell takarni, de nem egy 400-féle, veszélyes hulladékokat is nagy mennyiségben tartalmazó toxikus takaróval. Az almásfüzitői engedély több pontján még a Felügyelőség sem komposztálásról, hanem hulladék kihelyezéséről beszél. Ahhoz viszont a hulladéklerakás sokkal szigorúbb feltételeit kellett volna vizsgálniuk, amik nyilvánvalóan nem teljesülnek Almásfüzitőn.” A Felügyelőség az almásfüzitői tározóban indokolatlanul magas egyedi határértékeket engedélyezett a talajvizet szennyező anyagokra, többek között a különösen mérgező arzénre továbbá fluorra, molibdénre és az ásványolaj szennyezettségre. Ráadásul nem kötelezte a Tatai Környezetvédelmi Zrt-t arra, hogy a hetes kazetta Duna menti oldalán mérje a szennyezést.

Greenpeace akció Győrben - toxikus hulladék a zöldfelügyelőségenGreenpeace akció Győrben – toxikus hulladék a zöldfelügyelőségen

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta: „A Felügyelőség a környezet állapotának javítása helyett a környezetre és egészségre leselkedő kockázat növelését engedélyezi. Jogilag ugyan megszüntethető az arzénszennyezés 111.000-szeres határérték megadásával, de ettől még az növeli a kockázatokat. Ráadásul sok, a tározóba kerülő veszélyes anyagból még veszélyesebb vegyületek keletkeznek a lebomlás során. A jelenlegi mérésekből nem derül ki, hogy milyen veszélyt jelent az ellenőrizetlen méregkeverés.”

Tömöri hozzátette: „Orbán Viktor miniszterelnök urat petícióban kérjük, hogy állíttassa le a hulladékok beszállítását. Emellett, Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultunk az ügy kivizsgálásáért.”
További információk >>>

Kapcsolódó cikkRendőrök vitték el a Greenpeace tagjait

Kapcsolódó anyagok:

Veszélyes hulladékok lerakása, és nem hasznosítása folyik Almásfüzitőn

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás