Hirdetés

Kiégett a bánáti bazsarózsa-rezervátum Erdélyben, Bihar megyében. A tűz húsvét után pár nappal keletkezett, a helyi illetékesek azonban eddig nem beszéltek róla. A szigorúan védett növényből legalább 15 ezer élt ezen a területen, most alig maradt pár szál.

Ez a legjelentősebb romániai állománya a bánáti bazsarózsának – mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum tudományos főkutatója. Venczel Márton hozzátette: Magyarországon egy szál eszmei értéke 250 ezer forint.

Az üszkös területre kirándulók találtak rá két napja, a hatóságok mindeddig hallgattak a súlyos természeti kárról. Az első felmérések szerint a Föld teljes bánáti bazsarózsa-állományának a tizede pusztult el. A rezervátumot gondozó alapítvány vezetője szerint a hegyen a környék juhászai gyújthattak tüzet. A rezervátum vezetése feljelentést tett, az ügyben a román Környezetvédelmi Főfelügyelőség is vizsgálatot indított.

A Natura 2000 programban fokozottan védett mediterrán növény legészakibb élőhelye a Romániai Béli-hegység. Szerbiából és Horvátországból már eltűnt. Magyarországon a Mecsekben él a legnagyobb állomány. A Zengőbe tervezett NATO-lokátor állomás megépítése ellen több zöldszervezet éppen a szigorúan védett bazsarózsák védelmére hivatkozva tiltakozott – végül más helyszínt kerestek a létesítmények.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás