A rovat kizárólagos támogatója

Egy nap alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, amennyi 7,5 cm vízzel borítaná be egész Magyarországot

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán: mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot, azaz ennek másfélszeresével Magyarországot.

A Dán Meteorológiai Intézet közlése szerint Grönland múlt kedden több mint 8,5 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből. A vasárnaptól csütörtökig tartó időszak mérlege pedig mínusz 18,4 milliárd tonna.

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019 egy hasonló eseménye, az olvadásban most érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb – írja a CNN. „Július 27-én Grönland keleti felének döntő része az északi csücsöktől egészen a déliig zömében olvadt, ami szokatlan” – mondta Ted Scambos, a Coloradói Egyetem országos hó- és jégadatközpontjának kutatója.

A jég olvadása Grönland nyugati oldalán 2019 -ben, a jégveszteség rekordévében.

Ahogy az ember okozta éghajlatváltozás hatására a bolygó egyre melegszik, a jégveszteség is felgyorsult. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről. 2019-ben nagyjából 532 milliárd tonna grönlandi jég olvadt bele a tengerbe. Abban az évben a forró tavasz és egy júliusi hőhullám nyomán csaknem az egész grönlandi jégtakaró olvadni kezdett, 1,5 milliméterrel növelve a globális tengerszintet.

A kutatók szerint a grönlandi jég olvadása várhatóan 2–10 centiméterrel fogja növelni a globális tengervízszintet a század végére.

Kapcsolódó anyagok:

Grönland a klímaváltozás kórtünete

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek