A rovat kizárólagos támogatója

Egymás után kezdtek szerveződni Magyarországon a különböző civil faültető mozgalmak. Ahogy a klímaváltozás egyre látványosabbá válik, úgy az emberekben is növekszik az igény, hogy tegyenek valamit, és még mindig az erdők jelentik a leghatékonyabb és legolcsóbb eszközt a szén-dioxid megkötésére.  A jó szándék ellenére viszont nem mindegy, hogy hova és milyen fákat ültetnek,

ezért november 20-án este WWF Magyarország beszélgetést szervezett a témában. Ezen Polákovics Balázs a faültetési kampányokat szervező aktivista már szinte panaszkodva számolt be arról, hogy a hirtelen megnőtt társadalmi igény miatt  minden sarkra jut egy ültetési mozgalom, amiket most megpróbálnak összehangolni, mivel ugyanazokat az embereket és cégeket akarják megszólítani, ráadásul ugyanazokra a fahelyekre hajtanak. Az első kezdeményezés azzal indult, hogy százmillió új fát akartak ültetni Magyarországon, majd felbukkant egy másik civil csoport, amely tízmilliós célt tűzött ki magának.

Az is gyorsan világossá vált, hogy ha nem akarnak hülyeséget csinálni, akkor mielőtt ásót ragadnának, szakértőkkel kell beszélniük, mert erdőt ültetni nem olyan egyszerű.

A 444.hu részletes beszámolója az eseményről >>>

337 csemetét ültettek egy utazási iroda kezdeményezésére

A Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított Natura 2000 területen ültettek facsemetéket 2019 november 23-án.
’Fogadj örökbe egy csemetét!’ – áll a felhívás egy kalandtúrákat szervező utazási iroda honlapján. Az utasok által 2019 során gyűjtött felajánlásokból a szombati napon 337 csemetét ültettek el a Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított, Natura 2000 területen. Az akció célja az utazásokból eredő környezetterhelés hatásának ellensúlyozása és a terület biológiai és táji sokféleségének a fenntartása, fejlesztése.

A Békatutaj az első magyarországi utazási iroda, aki utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják. A koncepció szerint az utazások által generált szén-dioxid kibocsátást a gyepes, bozótos területre elültetett fák 20 év alatt megkötik, így egyes utazások karbon-semlegessé válnak. A Békatutaj bármely utasa dönthet úgy, hogy anyagilag támogatja a fásítási akciót, így nullázva le a saját utazásának klímaváltozásra gyakorolt hatását.

A szén-dioxid megkötését célzó akcióra szánt forrás nem egy nehezen követhető külföldi alapítvány számlájára érkezik, és az akció nem egy távoli országban valósul meg, hanem itt Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen. Az akció jól dokumentált, a fák telepítését is a Békatutaj utasai és túravezetői végzik. Az itt megvalósuló erdőt bárki bármikor meglátogathatja.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: „Az egész akcióban a legnehezebb feladat a fásításra alkalmas terület előteremtése volt. Szerencsére a Bükki Nemzeti Park szakemberei tárt karokkal fogadták a megkeresésünket és tudtak olyan területet kijelölni, ami megfelel a céljainknak. „Bízunk benne, hogy az együttműködésünk hosszú távon is gyümölcsöző lesz, és másoknak is jó példát mutat.”

A fásítási akcióban 74 önkéntes vett rész. A program nagy népszerűsége miatt kerítésépítéssel együtt is egy nap alatt sikerült végezni. A lelkes aktivisták munkáját a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. is támogatta eszközökkel és szakemberekkel.

Az akció szervezői a nemzeti park szakembereivel együttműködve a helyi ökoszisztémába jól illeszkedő, őshonos fafajokat választottak, így különféle tölgy, juhar, és extenzív gyümölcsfajok indulhatnak növekedésnek a körülbelül fél hektárnyi védőkerítéssel elkerített területen. A hagyományteremtő akcióra minden évben sor kerül majd a szervezők reményei szerint egyre nagyobb és nagyobb mértékben.

Nyitókép: Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított Natura 2000 területen ültettek facsemetéket 2019 november 23-án.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek