Hirdetés

Beigazolódott a zöldek félelme: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) új vezetője olaj- és gázcégeknek dolgozott. A klímaszkepticizmusáról ismert Scott Pruitt már oklahomai főügyészként is részt vett az EPA elleni perekben, összesen tizennégyszer perelte be a környezetvédelmi szervezetet.

Scott Pruitt kinevezése ellen sokan tiltakoztak, mert ő volt az EPA egyik legkérlelhetetlenebb ellenfele, és az ügynökség jogkörének szűkítéséért küzdött. Most az emailjeiből kiderült, miért ellenezte ennyire a környezetbarát fejlesztéseket.

Pruitt Oklahoma főügyészeként meglehetősen szoros kapcsolatban állt a fosszilis energia felhasználásában érdekelt vállalatokkal. Irodája találkozókat, üzleti vacsorákat szervezett a Devon Energy nevű oklahomai cégnek. Tárgyalt lobbistákkal, akik a szövetségi megújulóenergia-program elgáncsolásán dolgoznak. Pruitt leveleinek és petícióinak nyelvezete olyan, mintha egy az egyben az olaj- és gázcégek közleményeiből másoltak volna át komplett bekezdéseket – írja az Engadget.com.

az olajlobbista Scott Pruitt az EPA vezetőjeaz olajlobbista Scott Pruitt az EPA vezetője

Az EPA többek között az ország környezetvédelmi szabályainak megalkotásáért és betartatásáért felelős hivatal. Hozzájuk kötődik Obama nagyszabású, tiszta erőművek megteremtését célzó terve, a Clean Power Plant is. Ennek értelmében az amerikai erőműveknek 2030-ig 32 százalékkal kellett volna csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat a 2005-ös szinthez képest. A Clean Power Plant azonban még 2016 februárban elbukott a Legfelső Bíróságon, mivel a tervet a fosszilis energiahordozók kitermelésében érdekelt államok, például Virginia és Texas, illetve számos cég is megtámadta.

Az index idézi a  Politicot, mely még a kinevezés alkalmából öt pontban szedte össze, milyen lépésekkel teheti tönkre Pruitt az EPA-t.
A félelmek lényege, hogy
— a vezetésével az ügynökség lazítja a fosszilis energia felhasználásának korlátozását,
— visszavágja a megújuló energia támogatását,
— megkísérli felmondani a párizsi klímaegyezményt,
— újraírja a természetes vizek védelméről 2015-ben nagy nehezen elfogadott törvényt,
— és általában a nagy energetikai cégeknek kedvező irányba kormányozza az EPA-t.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás