Hirdetés

A Greenpeace elítéli Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének mai döntését, mely szerint az USA kilép a történelmi jelentőségű párizsi klímamegállapodásból. A lépés nem lehetetleníti el a világ többi országának kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseit és a megújuló energiák terjedését. Elon Musk keményen beszólt Trumpnak: te kiléptél, hát én meg kilépek tőled

Az éghajlatvédelmi egyezményből való kihátrálás gazdasági hátrányokat okozhat az Egyesült Államok számára. Az USA elnöke saját választói akaratával is szembemegy azzal, hogy kilép a klímaegyezményből. Továbbá számos amerikai állam és város is jelezte, hogy jogi úton fog tiltakozni, ha az USA kilép az éghajlatvédelmi megálladodásból.

A párizsi megállapodás sorsát azonban nem pecsételi meg az USA kilépése. A globális kibocsátások 87%-a még így is a megegyezés keretein belül marad, tehát a többi országnak (régiónak, városnak, cégeknek, egyéneknek) továbbra is óriási a felelőssége a kibocsátás csökkentésében. A világ vezető országai már jelezték, hogy nem torpannak meg az USA pálfordulásának következtében. Az EU, Kína, Kanada és India vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy a párizsi megállapodás számukra sérthetetlen, és tovább haladnak az alacsony kibocsátású gazdaság felé.

Nemcsak a párizsi kötelezettségvállalások hajtják ezeket a folyamatokat.

A megújulók egyre inkább versenyképesek, sok helyen olcsóbbak a fosszilis energiáknál, míg a klímaváltozás következményei nem várt kiadásokat fognak jelenteni. Az Egyesült Államoknak ezért gazdasági érdeke is lenne, hogy minél hamarabb konkrét intézkedések szülessenek az éghajlatvédelem érdekében. „Közel 200 ország vállalkozott az éghajlati válság elleni fellépésre Párizsban, egyetlen ország hátrált ki, miközben az összes többi egyre elkötelezettebb a klímavédelem iránt. A klímaváltozás elleni harc nem politikai vagy jogi vita, hanem túlélés kérdése, és morális kötelesség is, mellyel az embereknek és a bolygónak tartozunk” – nyilatkozta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klímakampány-felelőse. Az országok kibocsátásait elemző legfrissebb ENSZ-jelentés szerint 2020-ig komoly kibocsátáscsökkentésekbe kell kezdenünk ahhoz, hogy súlyos katasztrófától mentsük meg az emberiséget. Hazánknak is van erre jócskán lehetősége: épületállományunk például Európában a legpazarlóbbak között van, az energiaigényünk csökkentése egyszerre gazdasági és társadalmi érdek is. Az energiahatékonyság növelése mellett a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és a szélenergia ambiciózus alkalmazásával Magyarország is a progresszív, a kibocsátásaikat gyorsan csökkentő országok csoportjába tartozhatna.




Pitsburghben választottak meg, nem Párizsban!! – mondta Donald Trump ma este, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ugyanakkor nem a szerződés által felvázolt módon kezdi meg a kilépés folyamatát, ami azt jelenti, hogy négy évig el fog tartani az eljárás. Továbbá megkísérli a csatlakozást az egyezményhez, ha a mostaninál jobb feltételeket alkudhat ki az USA-nak. Trump főleg arról beszélt, hogy túl soknak tartja azt a pénzt, amit az egyezmény miatt fejlődő országokra kellene költenie az USA-nak. Továbbá úgy látja, hogy amerikai munkahelyeket teremthet, ha megszabadulnak az egyezmény jelentette szabályozási tehertől. Azt állította, hogy az egyezmény miatt 2,7 millió állást veszítene az USA.

Trump után a korábban energetikai lobbistaként dolgozó környezetvédelmi miniszter, Scott Pruitt beszélt. Pruitt remek humorérzékkel arról beszélt, hogy a klímaegyezmény elhagyása azt jelenti, hogy szembefordultak az iparági érdekekkel. A múlt heti G7 találkozón az USA-n kívüli másik hat ország egy emberként győzködte Trumpot, hogy ne lépjen ki az egyezményből. Kína, sőt Oroszország is tagja marad az egyezménynek, a legnagyobb amerikai olajvállalatok, mint az Exxon Mobil is mellette foglalt állást. A fehér házi pletykák szerint többek között Ivanka Trump, Rex Tillerson és Gary Cohn is a maradás mellett győzködték az elnököt.

A világon mindössze két ország volt eddig, ami nem csatlakozott a párizsi egyezményhez: Szíria és Nicaragua.

Az egyezményt tavalyelőtt decemberben fogadták el. Elképesztően fáradságos diplomáciai tárgyalásokkal jutottak el odáig, hogy a Föld kormányainak jelentős része elköteleződött a közös célok, azaz a fosszilis energiahordozók kivezetése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a globális felmelegedés legfeljebb 2 Celsius-fok, de lehetőség szerint 1,5 fok alatt tartása mellett. Ehhez egyébként nem vállaltak semmilyen szigorú korlátot, csak azt, hogy ellenőrizni fogják egymás önkéntes vállalásainak teljesítését. A 444.hu szerint Barack Obama volt elnök nyilatkozatban ítélte el Trump bejelentését. "Azok az országok fogják learatni a párizsi egyezmény előnyeit, akik benne maradtak a szerződésben", mondta, és az amerikai vezetés hiányán sajnálkozott.


Elon Musk keményen beszólt Trumpnak: te kiléptél, hát én meg kilépek tőled

Otthagyja a Donald Trump szűk körének számító tanácsadótestületet Elon Musk technolgiai guru, aki eddig az elnök józan eszének tartotta magát. Elon Musk még az amerikai elnökválasztási kampányban adott hangot a véleményének, miszerint Trump “lehet, hogy nem a legjobb ember” az amerikai elnöki tisztség betöltésére. Azután mégis elfogadta a felkérést, amikor az elnökké választott Trump meghívta őt tanácsadó testületébe. Ezt sokan fel is rótták a Tesla-vezérnek, ő viszont azzal reagált: tanácsadóként ő lesz Trump józan esze. Musk szerint semmi értelmbe erőből és ész nélkül támadni Trumpot, ezzel semmit nem lehet elérni, a tanácsadójaként viszont talán érdemben hathat az elnökre egyes kérdésekben.

A tudomány, a technológia és úgy általában a jövő iránt nagy odafigyeléssel lévő Musk még a döntés előtt néhány órával jelezte: mindent megtett azért, hogy az elnök a jó döntést hozza meg. Ezután viszont kiderült: Trump kilépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezményből. Sokak mellett Musk is úgy értékelte, hogy ez a rossz döntés. A vizionárius üzletember azonnal reagált: korábbi színvallásához igazodva, úgy tűnik, a Tesla-vezér belátta, hogy Trump nem csak ellenfeleire, hanem tanácsadóira sem hallgat. Musk azt írta Twitter-csatornáján:

“Kilépek az elnöki tanácsadó testületekből. A klímaváltozás valódi. A párizsi egyezményből való kilépés sem Amerikának nem tesz jót, sem a világnak.”


Nekiment Trumpnak a Facebook, a Google, az Apple, a Microsoft, a Tesla, az Amazon, a HP, a Dell, az Intel, a GE, a Twitter, a Salesforce.

Hiába írtak még az utolsó pillanatban is nyílt levelet és hiába kérlelték telefonon is Donald Trumpot az amerikai technológiai óriásvállalatok vezetői, az elnök kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A visszhang nem maradt el: mélységes csalódás és iparági összetartás körvonalazódik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás