Hirdetés

Meg fogják vonni a költségvetési támogatást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földdel kapcsolatos kutatásaitól, miután Trump elnök hivatalba lép – mondta a Guardiannak a megválasztott elnök egyik fontos tanácsadója, Bob Walker.

Azt gondolom, szükséges dolog az éghajlatkutatás, de erősen átpolitizált terület lett, ami aláássa a kutatók munkáját. Trump úr döntései erős tudományos alapokon nyugszanak majd, nem az átpolitizált tudomány alapján.”

Walker azt is hozzátette, hogy  „nincs szükség politikailag korrekt éghajlatkutatásra”, bármit is jelentsen ez. A tanácsadó beígérte, hogy a most futó programokat nem számolják fel, ez nem is lenne lehetséges, de minden korábban felvázolt tervet törölnek. A NASA-t pedig kizárólag az űrkutatás felé orientálják. 

A 444.hu szerint a jövő évi amerikai költségvetés a NASA földi kutatásaira 2 milliárd dollárt, az űrkutatásra 2,8 milliárdt tervez. Trumpék az előbbit teljesen visszanyesnék – így viszont sokkal kevesebb erőforrás lenne az utóbbi ezer év legnagyobb felmelegedésének tanulmányozására. A NASA klímakutató részlege – köztük a NOAA – a legelismertebb és a legjobban felszerelt a világon, a műholdhálózat adatait az egész világon mindenfelé használják kutatók, ezért az egész emberiség ismeretei fogják megszenvedni a változást.

Ez persze nem lehet nagy újdonság, Trump korábban a kínaiak által terjesztett kamunak tartotta az ember által okozott éghajlatváltozást, és többször elmondta, hogy amint teheti, fel fogja rúgni a párizsi klímaegyezményt.  Azért változások naponta felmerülnek, nehéz kiszámítani Trump nyilatkozatainak megváltozásait.
 

Trump 180 fokos klíma fordulata

Trump 180 fokos klíma fordulata

Az elnökválasztási kampány során Trump legtöbbször azzal támadta Obama klímavédelmi lépéseit, hogy azok nagyon drágák, ártanak a munkahely teremtésnek és versenyhátrányt okoznak Kínával szemben. Nyilatkozatai alapján az USA leendő elnöke tényleg nem gondolja azt, hogy a klímaváltozás mögött emberi tevékenységek állnának – legalábbis eddig ezt hangoztatta, de!

 

Kapcsolódó anyagok:

Obama leállította a sarkvidéki tengeri olajkitermelést

Trump 180 fokos klíma fordulata

Trump beárnyékolta a marrakesi klímacsúcsot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás