A rovat kizárólagos támogatója

Donald Trumpról azt eddig is tudtuk, hogy úgy gondolja, a szélerőművek által gerjesztett zaj rákot okoz. Az viszont, hogy emellett szerinte még mérgező gázokat is szivárogtatnak, az egy egészen új szín a szélmalomharcban.

Donald Trump amerikai elnök több mint egy órás beszédet tartott a fiatal konzervatívokat tömörítő Turning Point USA floridai rendezvényén. Ebben pedig ugyan érintett rengeteg témát az általa csak „a világ hülyéinek” nevezett Trump-ellenes republikánusoktól kezdve az ellene zajló impeachment-eljárásig, azonban a Guardian cikke is elsősorban azokat a mondatokat szemlézte a beszédből, amelyek az amerikai elnök környezetvédelmi politikáját érintik.

„Soha nem értettem a szelet. Tudjátok, nagyon ismerem a szélmalmokat – jobban tanulmányoztam őket, mint bárki valaha. Nagyon drágák. Leginkább Kínában és Németországban gyártják őket – nagyon keveset gyártanak itt, szinte semennyit” – mondta az általa csak szélmalomnak nevezett szélerőművekről Trump.

„Zajosak. Ölik a madarakat. Akartok látni egy madártemetőt? Menjetek egyszer egy szélmalom alá. Több madarat fogtok látni, mint az életetekben valaha” – idézte az index az antizöld olaj és szénlobbista ingatlanspekuláns elnököt, aki ezután egy egészen meredek gondolatmenetbe kezdett bele:

Rengeteg, rengeteg füstöt termelnek. Gázokat szivárogtatnak a légkörbe. Tudjátok, van egy Földünk, ugye? Szóval, a Föld kicsi az univerzumhoz képest. Ha most itt a széndioxid-lábnyomról beszélünk, füst kerül a levegőbe, ugye? Akár Kínában, akár Németországban, a levegőbe kerül. Ez a mi levegőnk, az ő levegőjük, minden, ugye?

Donald Trumpról azt eddig is tudtuk, hogy úgy gondolja, a szélerőművek által gerjesztett zaj rákot okoz. Az viszont, hogy emellett szerinte még mérgező gázokat is szivárogtatnak, az egy egészen új szín a szélmalomharcban. Egyébként a színekről is volt szó:

„LÁTJÁTOK EZEKET A SZÉLMALMOKAT. MINDEGYIK MÁS ÉS MÁS SZÍNŰ. EGÉSZEN FEHÉREK, DE VAN KÖZTÜK EGY OLYAN NARANCS-FEHÉR IS. AZ A KEDVENC SZÍNEM, A NARANCS.”
De persze nem mindegyik szélerőmű szép: „Tudjátok, mit nem mondanak el a szélmalmokról? Tíz év után úgy néznek ki, mint a pokol. Kifáradnak, megöregednek.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek