A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/index/qubit

Bár Donald Trump Davosban még azt mondta, arra törekszik, hogy az USÁ-ban legyenek a legtisztább vizek, éppen tegnap véglegesítették azt a jogszabályt, amit Barack Obama földfelszíni és föld alatti vizekre vonatkozó környezetvédelmi korlátozásának vethet véget.

Az amerikai kormányzat visszavonta a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados szövetségi rendelkezést – jelentette be az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA).  A döntés több mint másfél millió kilométer területen lévő folyó, kisebb csatorna, patak, ér és mocsárvidék természetvédelmi megóvásának a végét jelenti. A védett területeken eddig nem lehetett mezőgazdasági termelést folytatni és ingatlanfejlesztést végrehajtani.

Donald Trump amerikai elnök már hivatalba lépése kezdetén hangoztatta, hogy szeretné megszüntetni, de legalábbis jelentős mértékben visszaszorítani a környezet védelmére – így a vízvédelemre is – vonatkozó törvényeket és szövetségi szabályzatokat.  Azzal érvelt, hogy ezek felesleges terhet jelentenek a farmereknek, földtulajdonosoknak és az üzleti vállalkozásoknak.  Elemzők szerint a tegnapi döntéssel a kormányzat éppen ennek a rétegnek kívánt gesztust tenni.

A New York Times szerint Trump amúgy tudja miről beszél, hiszen cégein keresztül több, mint egy tucat golfpályát üzemeltet, amelyekre szintén vonatkozott a vízzel kapcsolatos korlátozás, hovatovább az Obama által alkotott szabályok egyik legnagyobb ellenzői is golfpálya fejlesztők voltak, és az új rendelkezést is ők üdvözlik a leglelkesebben.

Andrew Wheeler, az EPA igazgatója a védelmet eltörlő rendelkezés aláírása után kifejtette: a döntés lehetővé teszi a farmereknek, hogy szabadon művelhessék földjeiket anélkül, hogy attól kelljen félniük, akaratlanul is beleszántanak egy szövetségi védelem alatt álló, kiszáradt patakvölgybe vagy lápos részbe. Hozzáfűzte, hogy könnyebben kaphatnak majd engedélyt az eddigi védett területeken beruházni szándékozó ingatlanfejlesztők és ipari vállalkozások is.

Az igazgató arra nem tért ki, hogy a gazdálkodásba bevonandó területeken alkalmazott rovarirtó szerek vagy műtrágyák és egyéb vegyi anyagok hogyan szennyezik majd a vízi utakat. Azt azonban fontosnak tartotta leszögezni: a változások olyan, csupán időszakos vízfolyásokra – folyókra és patakokra – érvényesek, amelyeknek medrében csak nagy esőzés vagy hóolvadás után van víz.  Az ilyen hegyi patakok és folyók biztosítják egyébként néhány, általában száraz éghajlatú tagállam, például Új-Mexikó vízellátásának egy részét is.

„Minden rendben van” Egy francia művész installációja Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP

Jen Pelz, a Wild Earth nevű új-mexikói környezetvédelmi szervezet vezetője újságíróknak úgy nyilatkozott: ebben a tagállamban különösen aggodalmat kelt az intézkedés, mert a Rio Grande, amely az ivóvíz és az öntözésre alkalmas víz nagy részét biztosítja a helybélieknek, éppen ilyen, eddig védett hegyi patakokból és lápokból kapta utánpótlását.

Bár a nagyobb folyók, mint a Mississippi vagy a Colorado esetében továbbra is élnek a korábbi, szigorú vízvédelmi szabályok, több olyan patak védelme megszűnik, amely beléjük torkollik. Az amerikai patakok körülbelül 60 százaléka az év nagyobbik részében kiapad, de esőzést vagy havazást követően nagyobb folyókba vezetik vizüket. Ez leginkább az USA nyugati részét érinti, az ilyen patakok teszik ki például Nevada folyóvizeinek 89 és Arizona folyóvizeinek 94 százalékát.

Környezetvédelmi csoportok szerint 75, az időszakos vizekre támaszkodó veszélyeztetett faj kerülhet így veszélybe, a szivárványos pisztrángtól a kaliforniai tigrisszalamandráig. A vizenyős területek romlása ezen felül nemcsak a vadvilágot, de a klímaválságot is érinti, mivel kevesebb szenet lesznek képesek megkötni.

„Az új szabályozás tudományosan védhetetlen és társadalmilag igazságtalan” – mondta a Guardiannek Betsy Southerland, aki három évtizeden keresztül volt az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) vízügyi osztályának tudományos igazgatója, mielőtt 2017-ben leváltották.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy hivatalba lépése óta Donald Trump enyhített az olaj- és gázkitermelés szigorú szabályozásain, növelte a gépjárművek károsanyag-kibocsátási normáit, és javaslatot tett a kihalással fenyegetett, veszélyben lévő állat- és növényfajokat védő törvény módosítására is.

Lásd még: 
Trumptól mostantól vígan lehet szennyezni a vizeket az Egyesült Államokban

Donald Trump jelentősen meggyengítette a vízvédelmet, 117 millió amerikai ivóvízforrása került veszélybe

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek