A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A Trump-kormány feloldotta a favágási tilalmat a világ legnagyobb mérsékelt égövi esőerdejében. A rendelkezés feloldotta az úgynevezett útmentes szabályt, ami a Clinton-kormány óta volt érvényben, és ami kimondta, hogy a védelmet érintő erdőkben nem lehet utat építeni és fát kitermelés céljából kivágni.

A Trump-kormány két napja oldotta fel a fakitermelési tilalmat az alaszkai Tongass Nemzeti Erdőben, írja a The Hill. Már tavaly lehetett hallani arról, hogy Trump ilyesmire készül. Mint akkor írtuk, a Tongass Nemzeti Erdő a maga 68 ezer négyzetkilométeres területével egymagában nagyobb, mint a világ összes többi mérsékelt övi esőerdeje. A védelmét még Bill Clinton rendelte el elnöksége legvégén. Ezt utódja, George W. Bush már próbálta feloldani, de őt a bíróságok megakadályozták ebben.

A friss rendelkezés feloldotta az úgynevezett útmentes szabályt, ami a Clinton-kormány óta volt érvényben, és ami kimondta, hogy a védelmet érintő erdőkben nem lehet utat építeni és fát kitermelés céljából kivágni. A döntés komoly érvágás az amerikai környezetvédők számára, akik régóta hangoztatják, hogy az ország tüdejének is nevezett erdőben nincs helye az ipari fakitermelésnek. Ken Rait, az állami tulajdonban lévő természeti helyek védelmével foglalkozó Pew Charitable Trusts vezetője arról beszélt a lapnak, hogy a kormányzati döntéseknek közösségi visszajelzéseken és tudományos alapokon kéne állniuk, de ebben az esetben egyik sem valósult meg.

Situk-tó az alaszkai Jakutatban a Tongass Nemzeti Erdőben. Fotó: Paul A. Robbins Tongass Erdei Szolgálat

Amióta tavaly felröppent, hogy Trump szeretné, ha ipari kitermelés és bányászat folyhatna a régióban, a bíróságok már jelezték, hogy nincsenek meggyőzve az ötlet helyességétől: márciusban egy körzeti bíró azt írta, hogy a kormányzati ügynökség érvelése nem győzte meg arról, hogy tényleg teljes körűen figyelembe vették a környezeti hatását annak, ha az erdőben a következő 15 évben 728 ezer hektárnyi területen teszik lehetővé a fakivágást.  A mostani bejelentésben a kormány azzal érvelt, hogy csak mérsékelt környezeti következménye lesz a döntésnek.

A Trump-kormány eddigi négy éve során több mint 70 környezetvédelmi szabályt enyhített vagy oldott fel, és a tervek szerint a ciklus végéig még közel 30 további szabályozás fellazítását tervezik – írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek