A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A WHO el akart fogadni egy határozatot a szoptatás és az anyatej fontosságáról, az amerikai küldöttség viszont következetesen a tápszergyártók érdekeit képviselte, több országot pedig meg is fenyegetett.

Az Egyesült Államok tavasszal Genfben megpróbálta megakadályozni, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elfogadjon egy olyan határozatot, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozta – írta a The New York Times. A lap szerint az amerikai álláspont egybeesett az amerikai csecsemőtápszer-gyártók álláspontjával. Az újság értesülései szerint az amerikai küldöttség keményen, de sikertelenül dolgozott azon, hogy a WHO közgyűlése ne fogadja el azt a határozatot, amely évtizedes tudományos kutatásokra alapozva a szoptatás fontossága mellett foglalt állást és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes országoknak korlátozniuk kellene az anyatejet helyettesítő tápszerek pontatlan vagy félrevezető reklámozását.

Az amerikai delegáció ki akarta vetetni a határozat szövegéből azt a mondatot, amely arra szólította fel a kormányokat, hogy "védelmezzék, megkönnyítsék és támogassák a szoptatást", valamint töröltetni akarta azt a bekezdést, amely azt javasolta a politikai döntéshozóknak, hogy korlátozzák a tápszerek reklámozását. Amikor nem jártak sikerrel, az amerikai tisztségviselők fenyegetőzni kezdtek a lap szerint.

A Timesnak több ország legalább egy tucat képviselője nyilatkozott, többen közülük kifejezetten névtelenséget kértek, tartva az amerikai válaszlépésektől. Elmondták, hogy az amerikai delegáció például Ecuadort azzal fenyegette meg: amennyiben elfogadja a határozatot, gazdasági büntető intézkedésekkel és az amerikai katonai segély megvonásával számolhat. Az ecuadori delegáció gyorsan alkalmazkodott, és nem támogatta a határozatot.
A The New York Times uruguayi, mexikói és amerikai tisztségviselőktől származó információi szerint legalább 12 ország – többségében szegény afrikai és latin-amerikai állam – állt el a határozat támogatásától, attól tartva, hogy az Egyesült Államok megtorló intézkedéseket hoz ellene.

A lap idézte Patti Rundallt, a Baby Milk Action nevű civil szervezet igazgatóját, aki leszögezte: az Egyesült Államok zsarolni akarta az egész világot, megpróbálva felrúgni egy csaknem 40 éves konszenzust arról, hogy mi a legjobb a módja a csecsemők és a kisgyermekek egészségvédelmének. A határozatot végül Oroszország terjesztette be. Az Egyesült Államok az oroszokat nem fenyegette meg, de a szövegben bizonyos változtatásokat elért. Azt a mondatot, amely arra szólította fel az egészségügyi világszervezetet, hogy technikailag segítse azokat az országokat, amelyek szeretnének véget vetni "a csecsemők és kisgyermekek számára készített élelmiszerek nem megfelelő reklámozásának", kiegészíttette a "bizonyos élelmiszerek" megfogalmazással.

A lap megkereste az amerikai egészségügyi tárcát, ahol egy szóvivő azt mondta: a határozat eredeti szövege "szükségtelen akadályokat állított a gyermekeiknek élelmiszert kereső édesanyák elé". A külügyminisztérium elhárította a kommentárt, arra hivatkozva, hogy magánjellegű diplomáciai beszélgetéseket nem véleményez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás