A rovat kizárólagos támogatója

Különös eligazítást kaptak az USA Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársai Donald Trump elnöki beiktatását követően – a hivatal alkalmazottai küldött emailban azt ajánlja a minisztérium alkalmazottainak, hogy kerüljék a “klímaváltozás” terminus alkalmazását, ehelyett a “szélsőséges időjárás” kifejezést használják, de emellett egy komplett listát tartalmaz az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.

A The Guardian által megszerzett levelezés szerint a tengerentúli agrártárca Natural Resources Conservation Service nevű egységének (NRCS; a mezőgazdasági termelésbe bevont földek megőrzését felügyeli) alkalmazottai egy egész listát kaptak az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről. Ezek szerint a "klímaváltozás" kifejezés az olyan szószerkezetekben sem kívánatos, mint például a "klímaváltozáshoz való alkalmazkodás" – a levél ehelyett a "szélsőséges időjárással szembeni ellenállóképesség" kifejezést ajánlja.

A levél írója, Bianca Moebius-Clune, a talajegészségi egység igazgatója szintén nem ajánlja az "üvegházgáz-kibocsátás csökkentés" kifejezés használatát sem. A levél, amely a szén melletti érvelést is tartalmaz, igyekszik bagatelizálni a klímaváltozás problémáját.

Az új nyelvhasználat mellett a hivatal érdemi szakmai munkája nem változik, csak az, ahogyan beszélünk róla- írta Moebius-Clune. Szavai szerint az agrárminisztérium egy munkatársa tanácsolta az azonnali változtatásokat. Ennek teljesen ellentmondott az NRCS egy másik, a lap által névtelenül idézett tisztviselője, aki szerint a hivatal sosem kapott olyan iránymutatást a mezőgazdasági minisztériumtól vagy máshonnan a kormányból, hogy módosítsa a klímaváltozásra vagy bármi másra vonatkozó kommunikációját.

Egy másik, január 24-i keltezésű levélben Jimmy Bramblett, az NRCS helyettes vezetője már figyelmeztetett, az új adminisztráció egyik prioritása nincs összhangban a korábbiéval, nevezetesen a klímaváltozás témájában. Bramblett meglehetősen óvatosan fogalmazva azt írja vélhetően az alsóvezetőknek címzett levelében: a prioritások megváltozását tegyék világossá az alkalmazottak számára is.

Az alkalmazottak azonban a jelek szerint nehezen akarták elhinni, hogy 2017-ben az Egyesült Államokban gyakorlatilag feketelistázzák a tudományos élet által evidenciának tartott klímaváltozásra közvetlenül utaló szavakat. Erről tanúskodik a témában folyó későbbi levélváltás, amelyben egyebek mellett a használható terminusokról, vagy éppen arról érdeklődnek az alkalmazottak, hogy hogyan kellene kezelniük azokat a külső eredetű szakmai anyagokat, amelyekben szerepel a "klímaváltozás" szó.

A portfolio szerint az egyik alkalmazott azt írta: inkább szeretnénk megtartani a nyelvet olyannak, amilyen; emellett a munkájuk tudományos integritásának megőrzését sürgette.

A Trump adminisztrációnak nem ez az első problémás esete a klímaváltozással.

Az elnök a Fehér Ház és a Belügyminisztérium honlapjairól hivatalba lépését követően nem sokkal eltávolíttatta a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatos utalásokat, ahogyan az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) pedig teljes, klímaváltozásról szóló honlapját törölte. Donald Trump klímaügyi érzéketlensége számos más módon megnyilatkozott már: a Párizsi Klímaegyezményből történő kilépése mellett több, az elődje, Barck Obama által a környezet és a légkör védelme érdekében hozott szabályozást visszavont, az EPA és az energiaügyi minisztérium élére pedig egyaránt a fosszilis iparággal bensőséges viszonyt ápoló embereket nevezett ki, akik több meglepő megnyilatkozásuk alapján, szemben a nemzetközi tudományos közösség, de összhangban Trump álláspontjával, nem "hisznek" az emberi tevékenységgel összefüggő klímaváltozásban vagy tudatosan tagadják annak létezését.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek