A rovat kizárólagos támogatója

Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A élelmiszerbiztonsági szempontok miatti vízvizsgálatok csúszása komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.

Arra köteleznék a farmokat az Egyesült Államokban, hogy a gazdaságaikban felhasznált víz összetevőire vonatkozó vízteszteket végezzenek. Szakértők ennek szükségességét azzal indokolják, hogy javuljon az élelmiszerbiztonság és a különböző élelmiszerek alapanyagai ne érintkezzenek szennyezett vízzel.  Ugyannakor az USA illetékes hatósága a közelmúltban azt javasolta, hogy e vizsgálatokat a farmokon csak 2022-2024-től kelljen elvégezni. Az indítvány szerint a vízvizsgálati követelményeket a legnagyobb gazdaságoknak 2022-től, a kisebb farmoknak 2023-2024-től kellene betartaniuk.A www.thepacker.com szerint a határidő módosításával ért egyet a Trump adminisztráció is, de álláspontjával máris vitákat robbantott ki. A Trump-kormány támogatásának egyik fő oka az élelmiszeripari vállalkozások megnyugtatása, más vélemények szerint viszont a kabinet ezzel az amerikai fogyasztóknak ártana.Az illetékes fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szervezetek nem értenek egyet a javaslattal, és komoly kritikákkal illették azt. Szerintük a víztesztek csúszása az amerikaiak egészségét veszélyeztetheti és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot gerjeszthet. Joguk van tudni a fogyasztóknak, hogy öntözik-e például állati fekáliával szennyezett vízzel azokat az alapanyagokat, amelyekből az élelmiszerek készülnek, vagy szennyeződnek-e veszélyes fertőzéseket okozó kóli-baktériumokkal a mezőgazdasági termények – hangoztatják a viszgálatok előírásának elhalasztását kritizáló szervezetek.

Az agrárszektor szerint az élelmiszerfeldolgozók ezzel szemben üdvözölték a hírt, ugyanis a víztesztelési követelmények szerintük a gazdálkodásban nem biztosítanának elég rugalmasságot és jóval több munkát igényelnének. Az USA illetékes hatósága a viták láttán azt ígérte, hogy 2018 elején összehív egy "mezőgazdaság csúcstalálkozót” annak érdekében, hogy megvitassák a víztesztelésekkel kapcsolatos követelményeket és szabályozási kérdéseket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek