A rovat kizárólagos támogatója

Most hogy már 11 TTIP tárgyalási fordulón túl vagyunk, az Európai Parlament és az Európai Bizottság szerdán megállapodott abban, hogy az erre a célra felállított “titokszobában” az Európai Parlament minden képviselője betekintést nyerhet a TTIP tárgyalási anyagaiba (ún. “konszolidált szövegek”), sőt, kézzel még jegyzeteket is készíthetnek! A civil szervezetek vagy az egyszerű európai polgárok viszont továbbra sem férhetnek hozzá a letárgyalt TTIP fejezetek anyagaihoz. Akkor most kinak az érdekeit képviselik Brüsszelben?

Két és fél évvel az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalásainak megkezdése után eljutottunk oda, hogy az Európai Bizottság november végén megyezett az Egyesült Államokkal, hogy az amerikaiak is rábólintsanak arra, hogy az európai jogalkotók hozzáférhessenek az USA álláspontját is tartalmazó szövegekhez. Ezt követően született meg a megállapodás a Bizottság és az Európai Parlement között. Eddig csak 30 európarlamenti képviselő (a kereskedelmi bizottság tagjai) férhetett hozzá a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény dokumentumaihoz, most már mind a 751 képviselőnek meg lesz erre a lehetősége.

Bár az Európai Parlament sajtóközleménye csak arról tesz említést, hogy az EP-képviselők hozzáférhetnek a dokumentumokhoz, az Inside U.S. Trade erről szóló hírében az is szerepel, hogy a nemzeti parlamentek képviselői és kereskedelmi tisztviselők a tagállamok fővárosaiban is hozzáférhetnek a TTIP tárgyalási anyagokhoz. Arról viszont nincs szó, hogy a többi érintett minisztérium képviselői, a civil szervezetek vagy a lakosság hozzáférhetne a TTIP tárgyalások konszolidált szövegeihez.

Szóval – bár az Európai Bizottság azt állítja, hogy ez az eddigi legnagyobb nyilvánossággal tárgyalt kereskedelmi egyezmény – még bőven lenne hova fejlődni az átláthatóságot illetően. A mostani aprócska előrelépés is csak a civil szervezetek, az európai parlamenti képviselők és az Európai Ombudsman erőteljes fellépésének köszönhető – írta a gyarmat.wordpress.com.

 

A TTIP még nincs is teljesen készen. Isten, kegyelmezz nekünk, ha egyszer csakugyan ratifikálják!
 

A TTIP még nincs is teljesen készen. Isten, kegyelmezz nekünk, ha egyszer csakugyan ratifikálják!

TTIP: az óriáscégek máris befolyásolják törvényeinket. A megállapodást, akárcsak a hasonlóakat, arra használják, hogy a növényvédő szerekkel, élelmiszerekkel és az erősen mérgező fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos egészségügyi aggályokat kijátszhassák. Nick Dearden, a Global Justice Now igazgatójának írása.

 

 

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

Elég lesz 3 millió NEM Európa gyarmatosítása ellen?

2015 október 7-én a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett EU-USA "szabadkereskedelmi" egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött 3,2 millió aláírást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás