A rovat kizárólagos támogatója

Pár éve egy Finnországban élő hajdani PhD-hallgatóm osztott meg egy hírt tücsök-kifliről, amit tücskös zacskóban árusítottak és szerinte nagyon kellemes élmény volt. Semmi bajom ezzel. Aki akarja egye! Nem vitás, hogy a paleodiétába is belefér. A sajtlégy (Piophila casei – a faj nálunk is él) nyűve is Szardínián csemege. A feledhetetlen ’Casu marzu’! Gesztenyemassza aligha van, gesztenyeormányos (Curculio elephas) kukacpép nélkül. Hajdanán mikroszkóp alatt lárvafejtokokat bőven találtunk a csemegében. Ezek a termékek tehát messze megelőzték a korukat. Vegák most majd grátisz kapják, bár ez is állat, amit sajnálniuk illene. Az európai népnek viszont egy szava sem lehet, hiszen az EFSA szerint a cucc ’egészséges’. Viszont jogomban van-e tudni mit eszek és válogathatok-e? Araboknak is bekeverhető lesz ezután a disznóhús? Egy muszlim ismerősöm az orrom alá dugta a marhapárizsit és meglepődve láttam, hogy disznóhúst és szalonnát is tartalmaz. A magyar cukrászdát is kerülte a disznóháj-használat miatt, a barátnője legteljesebb kiakadása mellett.
Válogathatok-e? Tudásom szerint semmi bajom nem lenne a ló-, macska- és kutyahústól. Mégis viszolygok tőlük. Nővérem szimplán kitaccsolta, mikor anyám egyszer lóból főzött gulyást (olaszok szerint ez az igazi hungaricum) és utólag árulta el a titkot. Aztán hetekig tartó herpesze lett. Visszautasíthatom a mannát, ha az egy alkalmi sáskarajból készült? Eddig reméltem.

Mostantól rovarokat fogsz enni anélkül, hogy tudnál róla

„Az EU engedélyt adott arra, hogy a 2023-as új évben rovarokat (hazai tücsköket – helyesen házi tücsköt) adjanak pékárukhoz, tésztákhoz és más félkész termékekhez ’a lakosság számára’.”
– Már a népfelség ellátásról van itt szó? Mert a csökkenő létszámú Európában éhínség tombol vagy tombolhat?
„Bár az allergiára és az esetleges anafilaxiás reakciókra vonatkozóan túl kevés a közzétett bizonyíték, az EU Bizottsága úgy véli, hogy a lehetséges allergiás reakciókat nem kell külön címkézési követelményekkel ellátni.”
– Tényleg, és mi erről az immunológusok véleménye? A rovarfehérjékre allergiások olyan kevesen lennének, hogy az elfogadható kockázatba beleférnek? Hullhat a férgese?

„Nagy a valószínűsége azonban annak, hogy a rákfélékre, puhatestűekre és poratkafélékre allergiás emberek is allergiás reakciókat fognak mutatni, ha olyan termékeket fogyasztanak, amelyekhez házi tücsköt adtak. A rovarok számára etetett szubsztrátra (értsd tápra) újabb allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért csak akkor van címkézési kötelezettség, ha a termék ’Acheta domesticus’ [értsd házi tücsök] port tartalmaz.
Ez azt jelenti, hogy az embereknek maguknak kell megtudniuk (értsd kideríteni), hogy az ’Acheta domesticus’-t porrá őrölték és házi tücsökkel keverik [ez a kettő ugyanaz, az előbbi a latin neve a házi tücsöknek], és saját felelősségükre ellenőrizniük kell, hogy allergiás reakciót válthatnak-e ki. Az engedélyezés 2023. január 24-én kezdődött. Az engedélyezésért felelős: Ursula von der Leyen.

A következő ’lakossági’ termékek hamarosan házi tücsök (Acheta domesticus) hozzáadásával kerülhetnek forgalomba: többmagvas kenyér, többmagvas zsemle, kekszek és kenyérrudacskák, gabonaszelet [müzli?], száraz előkeverékek pékárukhoz, száraz töltött és töltetlen tésztatermékek, szószok, feldolgozott burgonyatermékek, hüvelyeseken és zöldségeken alapuló ételek, pizza, általános tészta- és tejsavópor termékek, hús-analógok (vegetáriánus húsalternatívák), levesek és leveskoncentrátumok, levesporok, kukoricaliszt alapú snackek, sörszerű italok, csokoládétermékek, diófélék és olajos magvak…”
A Bizottság (EU) 2023/5 végrehajtási rendelete (2023. január 3.) az Acheta domesticus-ból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról. 

„2019. július 24-én a Cricket One Co. Ltd vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz az Acheta domesticus-ból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának az (EU) 2015/2283 rendelet 10. cikke (1) bekezdésének megfelelően történő engedélyezésére vonatkozóan. A kérelem az egész Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por általános népességnek szánt, sokmagvas kenyérben és zsemlefélékben, sós kekszekben (kréker) és sós pálcikákban, müzliszeletekben, sütött termékekhez használt száraz előkeverékekben, kekszekben, töltött és nem töltött tésztaalapú termékekben, szószokban, feldolgozott burgonyatermékekben, hüvelyesekből készített és zöldségalapú ételekben, pizzákban, tésztaalapú termékekben, savóporban, húshelyettesítőkben, levesekben és leveskoncentrátumokban vagy -porokban, kukoricaliszt-alapú snackekben, sörszerű italokban, csokoládétartalmú édességekben, diófélékben és olajos magvakban, chipsektől eltérő snackekben, valamint előkészített húsokban történő felhasználásának engedélyezésére irányult” […]

– Nem is vitás, hogy a blogoló híre igaz. Az EU ezt közhírré tette úgy két hete. Lábaitól megfosztott, speciális tápon tartott tücsköket porrá őrölhetnek (címkép), zsírtalaníthatnak, majd ‘csók a család’. Pontosabban bepuszilhatjuk. Miért csúfabb ez, mint a garnéla? Csak azért mert ennek hat lába van és szárnya?

„A Hatóság ajánlása tükrében ezért a Bizottság jelenleg vizsgálja az Acheta domesticus allergén hatásával kapcsolatban szükséges kutatások elvégzésének lehetőségeit. Amíg a Hatóság nem értékeli a kutatás által generált adatokat, és figyelembe véve, hogy az Acheta domesticus fogyasztását az elsődleges szenzibilizáció és az allergiák eseteivel közvetlenül összekapcsoló bizonyítékok nem meggyőzőek, a Bizottság úgy véli, hogy az Acheta domesticus elsődleges szenzibilizációs potenciáljára vonatkozóan nem szükséges különös jelölési követelményeket felvenni az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.”

– Kenyeret és péksüteményt vajon hogyan lehet jelölni. Egy olasz barátom döbbenten bökött a cipóba döfött lisztes lapkára. Ez mi – kérdezte? Mondtam időpont-jelölés. Összetételről semmi! Péksüteményeken dettó.
*
Mi legyen akkor? Süssünk idehaza kenyeret, amíg a lisztbe nem keverik be a zsírtalanított rovarport? A továbbiakban snekkekben 4-5% zsírtalanított tücsökpor is lehet, műzliszeletekben 3%, sokmagvas cipóban, zsemlékben, krékerekben 2%.

Akkor lesz majd a nevetséges GMO-mentes címke mellett rovarpor-mentes termék is? Drágábban? Fizessünk azért, amit a számunkra (!) nem szennyeznek el? Az EU kósza népei majd most nem éheznek tovább, és a Bolygó is megmenekült? És mi legyen a kapirgáló tyúkokkal, fecskékkel, denevérekkel, cickányokkal és sünikkel, akik elől elesszük a cuccot? Mit szólnak ehhez majd a világvallások? Most éppen a reinkarnációt hirdetőkre gondolok.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás