Hirdetés

Becslések szerint minden évben mintegy 500-600 ezer fenyőfa kerül ki Budapest utcáira, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

Általában január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely hozzávetőleg egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze a fákat – írja az FKF Zrt. közleményében, ahol részletes gyűjtőhely lista is található .

A fákat először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelynek elégetése több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot.

A lakosság a fákat kiteheti az utcára is, de figyelni kell, hogy ne akadályozzák a gyalogosokat, az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát se. Emellett el is lehet vinni azokat a több mint 250 kijelölt gyűjtőhelyre is.

Nyitókép: Begyűjtött, elégetésre váró karácsonyfákat rakodnak le teherautóról a Fõvárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. XV. kerületi Fõvárosi Hulladékhasznosító Művének udvarán MTI Fotó: Balogh Zoltán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás