A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Itt a nyár és ezzel együtt automatikusan beindulnak az irodai bezártságot felváltó szabadtéri programok. A természetbe való kimozdulás azonban a szabadság élményének megtapasztalása mellett együtt járhat bizonyos veszélyekkel is. Nézzük meg, mire kell odafigyelnünk, ha a szemünk védelméről van szó, az utcára lépés pillanatától kezdve.

UV-sugárzás

Köztudott, hogy az erős nyári napfény bizony károsíthatja a szemünket. A napfényben levő nagyenergiájú ultraviola (más néven ultraibolya) sugarak védekezés nélkül roncsoló hatást fejtenek ki a szöveteinkre, melyek gyulladást okoznak.

A szervezünk többféle módon védekezik: bőrünk fényelnyelő pigmentfestékkel, a szemünk pedig a pupilla összeszűkülésével reagál a megnövekedett fénymennyiségre. Ennek köszönhető, hogy amikor erős fénybe kerülünk, hunyorogni kezdünk, a kezünket árnyékolóként a szemünk fölé helyezzük, reflexszerűen védve az egyik legfontosabb és legbonyolultabb szervünket. A legérzékenyebb terület a szemen belül, a látásért felelős rész a retina, amely könnyen sérülhet az erős sugárzástól, ugyanis itt érzékeljük a fényt.

Mielőtt a fénysugarak a retinára vetülnek áthaladnak a szaruhártyán, majd a szemlencsén, ahol kiszűrik az UV-fény jelentős részét, de már néhány százalékos sugárzás is veszélyeket rejt magában.

Mi a megoldás? 

Természetesen az igazolt UV-szűrős napszemüveg használata, kalap, és ha nem muszáj ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között!!

Az UV védelem szempontjából kiemelten fontos időszak a lézeres szemműtétet követő néhány hónap, amikor különösen erős hangsúlyt kap az UV-sugarak teljes kiszűrése.

Por és pollen

Nyári kirándulások egyik romantikus motívuma felszabadultan kerékpározni a folyóparton, vagy csak úgy állni a szélben és hűsíteni magunkat a forróságban. A személyes kapcsolatok mélyítése mellett könnyen lehet, hogy közben az ember szeme telemegy porral, amit utána nehéz lesz kimosni, és ha pechünk van, még allergiás reakciót is kiválthat a rengeteg virágpor, ami így a szembe jut. Aki allergiás, annak mindenképpen érdemes kerülni az olyan helyzeteket, mikor az erős szél szembe fúj.

A nyári aktivitások során nem csak az allergiások szeme lehet veszélynek kitéve, hiszen egy homokszem vagy egy bogár bárkinél tartós és kellemetlen irritációt okozhat. A napszemüveg egész nyáron a barátunk. Ha viszont nem sikerül eltávolítani a szennyeződést erős pislogással, vagy felforralt és lehűtött tiszta vízzel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy utána felszabadultan folytathassuk kedvenc nyári időtöltésünket.

Fertőzések

Nyáron általában emelkedésnek indul a szembetegségekkel orvoshoz fordulók száma. Utazáskor, kiránduláskor eltávolodunk a megszokott környezetünkből, és ez új helyzetet teremt az immunrendszerünknek. Ugyan vonzó a természet közelsége, azonban nem árt tudni, hogy ezzel együtt a kórokozók is „jobban érzik” magukat. Bár a kirándulások alkalmával nem számoljuk, de ilyenkor sokkal több korlátot, ajtókilincset, pénzérmét, ajándéktárgyat, poharat fogunk meg és elég csak egy kicsit megigazítani piszkos kézzel a szemüveget, vagy egy porszemet kidörzsölni a szemünkből, máris lehetőséget adtunk a fertőzés kialakulásának.

A megoldás egyértemű: gyakori kézmosás, fertőtlenítés és továbbra se nyúljunk feleslegesen az arcunkhoz, ne tekintsük magától értetődőnek, hogy biztonságban vagyunk csak azért, mert a veszély láthatatlan! A koronavírus járvány egyik hasznos velejárója, hogy sokkal komolyabban vesszük a személyi higiénia betartását. Ebből nyáron se engedjünk!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás