A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Menekülnek a tudósok az olasz katasztrófavédelmi intézményekből, miután a bíróság hat évre ítélte a 2009-es abruzzói földrengésért felelősnek tartott tudósokat – figyelmeztettek ma az olasz tudományos élet és a polgári védelem képviselői. Galilei peréhez hasonlította az eljárást a környezetvédelmi miniszter.

Ilyen ítéletet csak Galileo Galilei ellen hozott az inkvizíció – foglalt állást Corrado Clini olasz környezetvédelmi miniszter az olasz és nemzetközi tudományos élet által kritikával fogadott bírósági ítélettel szemben. A miniszter hozzátette, reméli, hogy a másodfokú bíróság ítélete más lesz. "Nem a bírósággal vitázom, de ezután bármilyen veszély előrejelzése bírósági ítélet kockázatát rejtheti" – mondta Clini.
Menekülnek a kollégák, senki sem vállalja többé a felelősséget, ha a tudományos munkáért börtön jár – nyilatkozta az elítélt Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet volt igazgatója a SkyTg24 hírtelevíziónak. Boschi föltette a kérdést, hogy miért csak tudósokat vontak felelőségre, miért nem állították bíróság elé az Abruzzóban a minimális óvintézkedésekre fittyet hányó építési vállalkozókat és politikusokat.

Boschit és hat tudóstársát tegnapelőtt fejenként hat év börtönre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölésért. A bíróság szerint nem tettek meg mindent a 2009. április 6-án l’Aquilát és környékét romba döntő földrengés okozta emberi és anyagi károk megelőzése érdekében.

"Lesújtónak" nevezte a bírósági ítéletet Lorenzo Dellai, Trento tartomány elnöke, az olasz tartományok és a polgári védelem alkotta vegyes bizottság tagja. Egyúttal úgy vélte, hogy "újra kell gondolni a katasztrófavédelem és a tudományos élet együttműködését". Az olasz polgári védelem működésének ellehetetlenülésére figyelmeztetett Franco Barberi, a polgári védelem vezetője is, miután a bírósági ítéletet követően testületileg lemondott a szervezeten belül működő, tudósok alkotta katasztrófavédelmi bizottság.
A testület távozó elnöke, Luciano Maiani fizikus, az olasz nemzeti kutatóintézet volt elnöke, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) volt igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ítélet után "lehetetlenné vált az állam részére végzett magas szintű tudományos munka". Hozzátette, hogy büntetőjogi garanciák nélkül "nem adottak a nyugodt tudományos munka feltételei".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek