Hirdetés
greenfo/MTI

Egy Kolozsváron tartott nemzetközi tudományos konferencia résztvevői felszólították a román államot, hogy állítsa le a verespataki arany kibányászására irányuló jelenlegi munkálatokat, és készítsen olyan tervet, amely az örökségvédelmi, környezetvédelmi szempontoknak is, és a fenntartható fejlődés követelményeinek is megfelel.

Le kell állítani a verespataki arany kibányászását célzó jelenlegi tervet, és egy olyan tervvel kell azt helyettesíteni, amely megőrzi a Verespatakon felhalmozódott szellemi és anyagi örökséget, és a fenntartható gazdasági fejlődés szellemében ötvözi a bányászattal a turizmust, a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást – többek között ez áll annak a nemzetközi tudományos konferenciának a zárónyilatkozatában, amelyet a hétvégén tartottak Kolozsváron.

A Verespatak a Világtörténelemben című konferenciát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Román Akadémia és az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS romániai fiókszervezete szervezte. A konferencia résztvevői úgy vélik, a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vállalat által benyújtott bányaterv sem kulturális, sem gazdasági, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, és ellentmond az Európai Unió által megfogalmazott területfejlesztési elvek többségének is.

A zárónyilatkozat szerint a Verespatakon megtalálható arany-, ezüst-, réz- és wolframtartalékokat a román állam kedvezőtlen feltételekkel bocsátotta a külföldi befektető rendelkezésére. Ezek mennyisége feltételezhetően jóval nagyobb, mint az a befektető becsléseiben szerepel. A dokumentum szerint a Verespatakon kibányászható színesfémek a román állam stratégiai tartalékait képezik, ezért ezeket a nemzetközi krízis körülményei miatt is az állam érdekeinek megfelelően kell értékesíteni.

A konferencia résztvevői úgy vélik, a jelenlegi bányaterv környezeti kockázatai sokrétűek és hosszú távúak, és a következmények kizárólag a román államot terhelik. A dokumentum szerint a tervezett ülepítő késleltetett ökológiai bomba. Ezért szükségesnek tartják a bányaterv újraértékelését olyan módon, hogy az immár a szociális költségeket, és a kockázatok elleni biztosítási költségeket is tartalmazza.
A konferencia résztvevői kinyilvánították, szükségesnek tartják az arra irányuló további erőfeszítéseket, hogy a római kori aranybányákat őrző település kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára.

Kapcsolódó anyagok:

Verespatak pártok feletti ügy

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás