A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Ahhoz képest, hogy csak 1934-ben telepítette be őket egy állatkereskedő, már az egész országban elterjedtek, és mivel természetes ellenségük nem nagyon van, de szinte mindent felzabálnak, nagy veszélyt jelentenek az ottani élővilágra.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung külön riportban foglalkozott a mosómedve-parával. Az egyik drezdai vadász szerint vannak környékek, ahonnan már teljesen eltűntek az énekes madarak a mosómedvék miatt. Ezért Markus Handschuh fontos küldetésnek tartja, hogy minél több mosómedvét vadásszon le.
A mosómedvék főleg a vízpartokon és a nádasokban érzik jól magukat, de már ott vannak a nagyobb városokban is, ahol főleg szeméten élnek. A Német Vadászszövetség szerint most már ötször annyi állatot kellett lelőniük, mint 15 évvel ezelőtt. Becslések szerint 2014-2015-ös szezonban közel 116 ezer mosómedvét ejtettek el, de ennél a valós szám jóval magasabb lehet, mert a vadászok sem regisztrálnak mindent. 
 

Már felkerültek a 100 legkártékonyabb invazív faj listájára.

A szászországi vadásztársaságok szerint 2006 és 2013 között 35 százalékkal emelkedett meg a mosómedvék száma. Az Európai Unió által vezetett adatbázis szerint rajta vannak a 100 legkártékonyabb invazív faj listáján.  Az erdész tapasztalatai szerint először sokan még külön kaját is adnak a mosómedvéknek, mert annyira aranyosak, később aztán pedig teljesen kikészülnek, mert nem tudnak megszabadulni tőlük. Handschuh már több olyan lakást is látott, amit mosómedvék dúltak fel. Torsten Reinwald a Német Vadászszövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy a mosómedvék a mancsukkal ki tudják nyitni az ajtókat is, de az állatbejáróka is szívesen használják.
 

Handschuh elmondta, hogy hetente átlagosan 10-15 mosómedvét lő le. Hozzátette, hogy ő sem élvezi túlzottan a dolgot, de valakinek ezt is meg kell csinálnia. Úgy gondolja, hogy ha eleve az ember telepítette be őket Németországba, akkor azért is felelősek, hogy szabályozzák a számukat. Ugyanakkor nem gondolja, hogy teljesen ki kellene irtani őket az országból, ha már egyszer ott vannak. Azt tapasztalja, ahol sikerült csökkenteni a számukat, oda kezdenek visszatérni a madarak is – írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás