A rovat kizárólagos támogatója

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra. Azzal, hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére. A „Tükörben a világ” kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? A vándorkiállítást március első felében Budapesten, majd Pécsett tekinthetik meg a látogatók.

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása. Az interaktív kiállítás központi kérdése: Mire van szüksége egy emberi lénynek, és ennek mi a hatása a környezetére?

A kérdésre válaszul az alkotók tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg, Manfred Max-Neef chilei közgazdász filozófiája alapján. Minden egyes szoba kapott egy nevet: Tudás, Túlélés, Választás, Alkotás, Identitás, Pihenés, Biztonság, Szeretet, Álom, Részvétel.

A látogatók számos környezettudatos viselkedési formával – mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, az ökológiai lábnyom, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – találkoznak, amelyekből kiválaszthatják, melyek követését tudják vállalni a jövőben környezetük védelme érdekében. A tárlat magas színvonalú, oktatási célokat, környezeti nevelést szolgáló komplex ismereti anyag, melynek fő üzenete, hogy a mára általánossá vált fogyasztói életforma nem tartható fenn tartósan a modern társadalmakban. Egy olyan új szemléletmód kialakítására van szükség, amely lehetővé teszi az emberi szükségletek mértéktelen fogyasztás nélküli kielégítését. Olyan jólét felépítésére van szükség, ami tiszteletben tartja a Föld ökológiai tartalékait.  

A kiállításhoz oktatófilm is készült, amelyben Vida Gábor akadémikus professzor kalauzolja végig az érdeklődőket, rámutat mai fogyasztói társadalmunk zsákutcáira, valamint alternatív megoldásokat és jó gyakorlatokat kínál a fenntarthatóság felé vezető úton.  

„Amikor én gyerekkoromban közlekedtem erdőn-mezőn, szemetet nem találtam. A szemét ismeretlen fogalom volt! Nagyritkán előfordult, hogy egy újságpapírt látott az ember, amit elfújt a szél. Műanyag akkoriban nem volt, a papír drága hiánycikknek számított és ennek következtében mindenki nagyon vigyázott rá. Most, hogy bőség volt a kőolajból, rengeteg műanyag készült, mindent műanyagban kapunk… ezzel egy új „kultúra” alakult ki, a környezetszennyezés. Ezért mindenkinek nagyon ajánlom, hogy nézze meg, hogy mit vásárol, az a termék honnan származik, de a legfontosabb, hogy gondoljuk át, tényleg szükségünk van-e arra a termékre!?” – meséli Vida Gábor a kiállítás Választás szobájában

A tárlat  2016. március 3-5-ig ingyenesen látogatható Budapesten, a Budenz József Gimnáziumban (II. kerület, Budenz u. 20-22.), majd március 8-10-ig Pécsett, az  Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban (Apáczai Csere János körtér 1.). A kiállításra gyerekeket és felnőtteket egyaránt várnak a szervezők!

A program a Zöld Patent Kft. szervezésében, az ÖKO-Pack Kft közreműködésével, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósul meg, az Élj Fenntarthatóan program keretében. www.szelektalok.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek